Публикация

Дете дари на „Майчин дом“ животоспасяваща техника за недоносени бебета

Дете дари на „Майчин дом“ животоспасяваща техника за недоносени бебета

Момиче на едва 12 години стана най-младият дарител на „Майчин дом“, като подари на интензивното отделение термолегло за лечение на недоносени и високорискови бебета.

Натали Присадашка е родена преждевременно през 2006 г.

и се лекува в Клиниката по неонатология в продължение на повече от 3 месеца. Тя идва на бял свят много рано, едва в 26-ата гестационна седмица (средата на шестия месец от бременността), когато шансът за оцеляването и здравето на децата е много малък.

 

Лекарите дълго се борят за живота ѝ, а след лечението в интензивно отделение Натали е подложена на продължителната рехабилитация. Постепенно жизнените ѝ способности се развиват и нормализират, а тя успява да настигне връстниците си по размери и телесно тегло. Днес Натали учи, спортува, интересува се от изкуство и мечтае някой ден да стане архитект или археолог.

Престоят на недоносените бебета в термолегло е важна стъпка от тяхната адаптация

от кувьоз към самостоятелно легло. Техниката се прилага за лечението на недоносени бебета с тегло над 1600 грама и поддържа постоянна температура от 35-37 градуса. Креватчето разполага с всички необходими средства за захранване с допълнителна апаратура за лечението на бебето, загрява се равномерно от горе и от долу, а откритата му част позволява пряк достъп за извършване на терапевтични манипулации и за осъществяване на емоционален контакт между бебето и родителите.

Годишно в „Майчин дом“ се раждат около 4 000 бебета

а средно всяко пето от тях е недоносено. Високата концентрация на предтерминни раждания се дължи на специалния статут на болницата, която проследява патологични бременности и най-сложните случаи от цяла България.

Коментари