Публикация

При рак на простатата, премахването й вече не е задължително

При рак на простатата, премахването й вече не е задължително

Съхраняване на простатата при карцином, а не нейното отстраняване, е една от новостите в медицината, представена по време на 24 Национален симпозиум по урология и ендоурология. Форумът се проведе на 7 и 9 юни в Сандански. Новата методика бе показана от проф. Орлин Савов от Нюрнберг.

 

Форумът бе уважен от генералния секретар на Европейската асоциация по урология проф. Кристофър Чапъл. От дълги години той се занимава с проблемите на простатната жлеза и симптомите на различни заболявания, изразени при долните пикочни пътища.

 

Проф. Митко Цветков, председател на организационния комитет на симпозиума отбеляза, че

 

неинвазивните методи в урологията стават все по-популярни

 

и се прилагат при все повече случаи.

 

„Преди години се радвахме, че ни дават да оперираме малки камъчета с размер 2-3 см.  Днес не се правят операции от този вид. Използват се минимално инвазивните методи. При енодскопските до бъбрека се стига през пикочния мехур, а при перкутанните – през кожата. Диаметърът на реноскопа, през който ще се стигне до бъбрека и ще се въведе съответно ултразвукова или лазерна нишка, е с дебелина на една химикалка. Напоследък отворите стават все по-малки. Китайците например прилагат този метод и с дебелината на пълнител на химикалка“, каза той.

 

Проф. Цветков каза, че повечето от новостите в урологията са свързани с медикаментозното лечение. По думите му има нови формули, които отдалечават времето на операцията при аденом на простатната жлеза. Освен това има сериозна тенденция лекарствата с химична основа, които въздействат на хормоните, да бъдат

 

заменяни с фитотерапия и препарати на билкова основа

 

Според проф. Цветков няма методика по света, която да не се извършва и в България. По думите му това задържа младите лекари в страната, тъй като те търсят не само добро заплащане, но и възможност да се усъвършенстват. Той добави, че едно от предизвикателствата на съвременната урология е българските болници да бъдат оборудвани с най-новата техника.

Коментари