Публикация

Когато комарите не ви оставят на мира...

Чувате жуженето, усещате пърхането на миниатюрните крилца върху кожата ви. Настройвате сетивата си да са готови за поредното неприятно ухапване... Спокойно, вие не губите ума си – просто комарите ви харесват повече от другите около вас.


Престанете да се почесвате и прочетете следващите причини, които показват защо кръвопиещите насекоми не могат да ви се наситят:

Винаги носите тъмни дрехи.
Комарите са еволюирали да преследват бозайници, които по принцип имат тъмна кожа или козина. Ентомологът д-р Браун е провел редица експерименти, при които е установил, че белите дрехи са по-непривлекателни за насекомите.

Обичате парфюми с флорални аромати.
Комарите извозват нектара на цветята, за да събират енергия за летене и жилене. А

роматът на роза, които се носи около вас, лесно може да бъде сбъркан с оригинала и да привлече жужащата гадинка.

Обичате да пиете бира.
Скорошно френско изследване е открило, че любителите на бирата привличат 63% повече комари в сравнение с пиещите вода, например.

Алкохолът оказва ефект върху дъха и телесната миризма. Учените се нуждаят от още изследвания, за да установят дали и други видове спиртни напитки имат подобен ефект.

Очаквате дете.
Бъдещите майки са два пъти по-привлекателни за комарите от другите жени, твърдят учени. При напреднала бременност се издиша 21% повече въздух, което привлича комарите –любители на въглероден диоксид и влага.

Бременните също имат леко по-висока телесна температура, което помага на насекомите да ги откриват по-лесно.

Обичате да има вода около вас.
Дори малките количества застояваща вода – пълна чинийка на саксия с цветя или дъждовна локва, може да привлекат комарите. За да спрете нашествието на неканените дворни посетители, трябва да се отървете от непотребната вода.

Ако имате поилка за птички – сменяйте водата поне веднъж седмично, косете тревата редовно, и покривайте басейните, когато не ги ползвате.  

Вие сте нощна птица.

Комарите обичат нощта и са най-активни, когато излизат на лов - щом се смрачи или преди зазоряване. За да избегнете нежелано ухапване, вечер стойте на закрито.

Потите се по-обилно или работата ви е свързана с отделяне на повече пот.
Учени от университета „Йейл” са открили, че химикал в човешката пот привлича комарите. Освен това отделянето на течности измива лесно репелентите затова не забравяйте да се пръскате редовно.

Коментари