Публикация

Аюрведа, йога практики и уникален танцов спектакъл в НДК

Аюрведа, йога практики и уникален танцов спектакъл в НДК

За пета поредна година държавите по света ще отбележат Международния ден на йога. 

В България от 15 до 23 юни 43 населени места

сред които  – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др., редица по-малки градове и три села, ще празнуват със свои отделни програми.

 

И тази година централното събитие на празника у нас ще се състои в София.

На 16 юни от 10:00 ч. сутринта до късно вечерта Националният дворец на културата ще отвори врати за знанието по йога. Официалното откриване на събитието ще бъде от 11:00 ч. в зала 3 на НДК и ще бъде осъществено от Н.Пр. посланика на Индия в България г-жа Пуджа Капур и специалните гости в присъствието на представители на дипломатическия корпус, интелектуалци, знаменитости, представители на йога общностите и граждани.

 

От 10:00 ч. до 18:00 ч. зали 3, 3.1, 3.2 и 10 ще предлагат своите специфични програми. Те ще бъдат отворени за всички заинтересовани от даровете на йога.

Входът е свободен и всички желаещи ще могат да посещават различните събития през целия ден.

И тази година организаторите предлагат

богата и разнообразна програма във всяка от четирите зали

Плеяда от най-добрите сертифицирани учители, представители на известни школи по класическа йога, ще демонстрират практики в зала 3 на НДК, където желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават. По същото време в зала 3.1 учени-практици ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога, в две отделни части на зала 3.2 ще бъдат представени специализирани йога-практики за възрастни, за деца и за бременни. Паралелно в съседната зала 10 желаещите ще могат да се запознаят с холистичната наука за здравето аюрведа.

 

Във фоайето пред залите ще има щандове, предлагащи изданията на различните йога школи,  книги върху йога на големи издателски къщи, дребни сувенири и йога аксесоари, и др. На терасата пред фоайето участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна.

Празникът ще завърши с уникален спектакъл, в който за първи път в България ще бъде представен Катхакали

- най-древният класически индийски театрален стил, който днес се пази само в Южна Индия и всеки, който иска да се обучава в него, може да го направи единствено там. Спектакълът е от 19 ч. в зала № 3 и е изключителна възможност да се запознаем с това културно явление, тъй като дори в Индия е рядкост да видиш подобно представление. Входът за него също е безплатен!!!

Катхакали е традиционно танцово драматично изкуство от Керала – щат в Югозападна Индия, възникнало през XVII век.

Катхакали е традиционно танцово драматично изкуство от Керала –

щат в Югозападна Индия, възникнало през XVII век.

Традиционно катхакали се е изпълнявал на открито място под лунна светлина до изгрев слънце. За сюжет обикновено се използват сцени от древноиндийските епоси „Махабхарата“ и „Рамаяна“, които изразяват борбата между доброто и злото вътре в човека в процеса на неговото себеосъзнаване. Катхакали се изпълнява от мъже, които се подготвят в специални школи. Обучението им започва от 11-годишна възраст и продължава минимум 5-6 години. В състава на трупата обикновено влизат няколко танцьори, оркестър от четирима музиканти и двама изпълнители на речитатив, излагащи изобразявания сюжет.

 

Основата на катхакали е пантомимата и езикът на жестовете, затова и изпълнителите на катхакали се назовават актьори, а не танцьори.

Представлението катхакали, като всички класически танцувални индийски изкуства, синтезира музика, вокално изпълнение, хореография, сложни гримове, костюми и маски, жестове с ръцете и лицето.

 

 

източник

Коментари