Публикация

7 грешки и заблуди при гъбички по ноктите

7 грешки и заблуди при гъбички по ноктите

Д-р Димитър Радовенски, специалист по кожни и венерически болести, ДКЦ XV – София:


75% от пациентите с гъбички по ноктите (онихомикоза) търсят специалист със закъснение. Много от тях споделят, че са чакали инфекцията да мине от само себе си. Има и хора, които смятат, че това е козметичен проблем и затова не му обръщат нужното внимание. При мен идват пациенти с онихомикози, натрупвани с години, с изменени и деформирани нокътни плочки.
Види ли човек, че ноктите му променят вида и цвета си, в рамките на месец - месец и половина е необходимо да потърси специализирана помощ.

 

Гъбички по ноктите - симптоми

В заразените с гъбички нокти може лесно да попаднат бактерии, стрептококи, стафилококи

По-късно може да се наслои допълнителна микотична инфекция.

 

Не бих казал, че някой пол е пощаден от онихомикозата

И жените, и мъжете боледуват еднакво

Но дамите обръщат повече внимание на външния си вид, по-бързо търсят консултация с лекар.

Инфекцията може да засегне и децата. През последните години в моята практика наблюдавам такива случаи доста често. Причините най-вероятно са потиснат имунен отговор, неправилно хранене, лоша екологична среда, особено в големите градове. Преди 30-40 години много рядко можеше да се види малко дете с гъбички по ноктите. Това беше казуистика.

 

Децата също страдат от гъбички по ноктите

 

Някои заболявания може да са съпътствани с гъбички

Гъбички могат да съпътстват освен ендокринни (на първо място диабетът), така и заболявания, които свалят имунния отговор. Микоза може да се срещне и при хора, които страдат от онкологични, сърдечносъдови, хематологични, белодробни, вътрешни, инфекциозни болести.

Лечението на онихомикозата не бива да се отлага

Оптималният вариант е да се отиде при специалист и той да назначи терапия и профилактика, защото самолечението е опасно. Лечението на гъбичките е вътрешно (с медикаменти) и локално.

 

Ако не се лекува, инфекцията постепенно обхваща всички нокти – и на горните, и на долните крайници. Деформираните нокти започват да притискат меките тъкани, предизвикват болки, трудно се обработват.

 

Приемът на лекарства се налага, когато 20-30% от нокътната плочка е засегната. Няма смисъл да се изчаква. Чрез медикаменти оздравителният процес настъпва бързо.

 

Лечение на гъбички по ноктите

 

 

 

Паралелно с вътрешната терапия обаче трябва да се провежда и профилактика. Подходящ е например „Фунги спрей“. Това е комбиниран препарат, в който основната част е антимикотик, блокиращ размножаването на гъбичките. Той действа на един ензимен процес – цитохром p-450, и оттам разрушава клетъчната стена на гъбите, те умират и не могат да се размножават.

 

Спреят предотвратява появата на гъбички, създава усещането за комфорт и свежест, омекотява кожата на краката. Добре е да се ползва два пъти дневно, като освен краката се пръскат и обувките.

 

За профилактика, но и за лечение може да се ползва „Фунги клиър“. Той е под формата на лак, съдържа урея и млечна киселина. Продуктът третира гъбичките, но предпазва и от ново инфектиране.

 

Преди нанасяне периферните ръбове на ноктите е добре да се изрязват. Горният слой на нокътната плочка трябва да се изпилва на 10-15 дни, за да може лакът да проникне надълбоко. Приложението е 2 пъти дневно, като третирането е продължително - над 1 месец.

 

Гъбички по ноктите - лечение

 

В заключение бих искал да обобщя

най-честите грешки по отношение на онихомикозата

1. Не се обръща достатъчно внимание на външния вид на ноктите

Възрастните хора, както и мъжете са по-немарливи към външния си вид. Често по-младите жени, които ходят на маникюр и педикюр, са насочвани към дерматолог от техния козметик.

 

2. Изчаква се процесът да мине от само себе си

Българинът не е научен на активна профилактика. Той не мисли, че здравето е негов проблем, смята, че обществото трябва да се грижи за него. Чака да се случи нещо и чак като процесът напредне, търси лекарска помощ. Тогава ефектът е много по-слаб.

 

3. Носят се неподходящи обувки

Много млади хора не свалят маратонките от краката си, дори през топлите месеци. Те са удобни за спорт, но се създава благоприятна среда за развиване на гъбичките.

 

Гъбички по ноктите - причини

 

Микозите обичат влажна и топла среда и затова през лятото избиват както по ноктите на краката и ръцете, така и по цялото тяло.


4. Смята се, че гъбичките не се срещат при децата

От инфекцията са засегнати малки деца, ученици, младежи. Едните постоянно носят кецове, маратонки, другите - често обуват чужди обувки, чехли и оттам вероятността да се заразят с микоза е много голяма.

5. Около водните басейни се ходи бос

Навсякъде се прави профилактика предимно срещу бактерии. Водата се хлорира, ползват се различни дезинфектанти, които не действат на микозите. Около басейните трябва винаги краката да са обути с чехли.

 

Много пациенти развиват гъбична инфекция по кожата след използване на кърпи в хотела. Причината е, че дезинфекцията на бельото също основно е срещу бактерии.

 

Гъбички по ноктите - предпазване

6. Носят се старите обувки

След курса на лечение старите обувки трябва да се изхвърлят - така се прекъсва епидемиологичната верига.


7. Непостоянство в терапията

Лечението на онихомикозата е продължително. Човек трябва да е упорит, да спазва стриктно предписанията.

Коментари