Публикация

Акад. проф. Ивона Даскалова: Новите лекарства за диабет подобряват и кръвното

Акад. проф. Ивона Даскалова: Новите лекарства за диабет подобряват и кръвното

- Акад. Даскалова, какви бяха акцентите на ХIII Национален конгрес на Българската диабетна асоциация?

 

Във фокуса на нашето внимание бяха борбата със захарния диабет, хипогликимията и сърдечно-съдовия риск. Захарният диабет е заболяване, което засяга целия организъм, макар в презентацията си да подчертах, че е равен на сърдечно-съдов риск при това във висок процент.

Диабетът предизвиква много сърдечни усложнения, по-голям процент инфаркт на миокарда, инсулти и други съдови увреждания

Колкото по-добре лекуваме заболяването, толкова по-малко ще са усложненията.

Затова ние се стремим да лекуваме хиперглекимията, наднорменото тегло, артериалното налягане, дислипидемията. Изобщо в лечението на  захарния диабет винаги трябва да има комплексен подход – понижаване на кръвната захар, подобряване на гликирания хемоглобин, но без хипогликемии.

Много важно е да обръщаме внимание на така наречената вариабилност на нивата на кръвната захар – високи и ниски, което е много вредно, защото ускорява появата на усложненията.

Има множество резултати от дългогодишни проучвания. Най-общо мога да кажа, че сваляне на гликирания хемоглобин с 1% води до много по-голям процент намаляване на усложненията.

 

- Какви специалисти участваха в научния форум?

 

Диабетната асоциация много се разрасна от създаването си през 2004 г. и стремежът ни е да бъдем един от основните двигатели в борбата с диабета и неговите последствия. Винаги сме държали грижата за болния да не бъде грижа единствено и само на еднокринолога, а да се прилага интердисциплинарен медицински, психологически и социален подход. На ХIII-я Национален конгрес имахме над 200 участници от различни специалности - ендокринолози, кардиолози, общопрактикуващи лекари. На форума по традиция присъстваха и представители на силни пациентски организации от цялата страна – София,  Нова Загора, Стара Загора, Габрово. За нас тяхното участие е от изключително значение, защото основният ни лозунг е „Заедно в борбата със захарния диабет“, което означава, че в тази битка са ангажирани доброволци – пациенти и лекари, и всички работим заедно.

 

- И тази година на конгреса присъстваха чуждестранни лектори. Какво ново представиха те?

 

Наши лектори бяха италианският проф. д-р Джовани Маури от Европейски институт по онкология и сръбският колега проф. д-р Братислав Миланович от Специализираната болница “Mercur”. Те участваха в програмата с много интересни лекции, свързани не само с терапията на диабета и наднорменото тегло, но съща така и с лечението на щитовидната жлеза.

Проф. Маури говори за най-новия неинвазивен метод за лечение на възли на щитовидната и паращитовидните жлези

Той има 10-годишна практика и много успешно лекувани пациенти, затова го поканихме да сподели своя богат опит с колегите.

Лазерната аблация е идеален метод за интервенции в шийната област заради малкия калибър на използваните апликатори – 21G. Успешно се използва при доброкачествени възли с минимална инвазивност и по-ниски разходи от друг вид операция, както и при хиперфункция на щитовидната жлеза, при първични тумори и по-специално папиларни микрокарциноми.

Както е известно от възли на щитовидната жлеза страда 24.8% от населението у нас, или всеки четвърти българин. Заболяването по-често засяга жените – съотношението е 1:8. Хубавото е, че 95% от възлите са доброкачествени.

 

- Твърди се, че захарният диабет взема панепидемични размери. Така ли е?

 

Да, много пъти съм казвала, че повишението на броя на болните е тревожно. Милиони са хората с диабет по света и броят им ще продължава да расте, като се очаква през 2030 г. заболеваемостта да достигне 500 милиона души. Един от всеки 11 възрастни страда от диабет, 76% от заболелите са над 60 г. Често диабетът е в съчетание с други болести, а това затруднява избора на медикаменти.

Друга обезпокоителна тенденция е нарастването на пациентите с преддиабет и страдащите от затлъстяване. В световен мащаб през 2017 г. 305 милиона души страдат от тези състояния, а през 2025 г. се очаква техният брой да стане 419 милиона. На конференцията беше отделено специално внимание на „болестното свръхтегло“. То е сериозен здравен проблем, което се определя от експерти като рецидивиращ и с прогресиращ характер. Води до повишена болестност и смъртност.

Проблемът е, че вече има диабет тип 2 и в детска възраст, свързан с наднорменото тегло, с висцералното затлъстяване,

което се натрупва в коремната област, защото децата водят застоял начин на живот, не играят, хранят се нездраволсовно и пият много подсладени газирани напитки.

Проучвания в тази област сочат, че намаляване на теглото дори с 5-10 процента  снижава риска от захарен диабет тип 2, кръвното налягане и липидния профил, а оттам ограничава появата на сърдечно-съдови заболявания и на сънна апнея. Изобщо подобрява значително качеството на живот.

 

-  Имат ли достъп българските пациенти до най-съвременните методи и продукти за лечение?

 

Българските лекари като своите колеги от ЕС разполагат със съвременни медикаменти, с които контролират диабета. След 10-годишна пауза в момента в нашата страна има

нови групи медикаменти, които водят не само до подобряване на гликемията, но и до редукция на теглото, до подобряване стойностите на артериалното кръвно налягане, по-скоро на систолното.

И тъй като непрекъснато се коментира, че лечението при наднормено тегло е много скъпо, искам да споделя случай на наша пациентка на 48 г. Когато тя потърси помощ при нас, установихме, че тежи 112 кг, а талията й е 109 см, страда от лесна уморяемост и има инсулинова резистентност. Жената е натрупала килограмите по повод ортопедична операция, след която води заседнал начин на живот. От разговора с нея разбрахме, че сама се опитва да свали килограмите и всеки месец давала по 300 лв. за хранителни добавки, но без резултат.

 

- Бихте ли сподели вашите впечатления от поведението на пациентите?

 

Българинът не е много дисциплиниран, това се знае. За пациента е много важно да разбере, че диабетът е заболяване, което не се лекува само от лекаря, но и от него. Трябва да има разбиране, да няма самолечение, т. е. болният да решава каква терапия да провежда. Винаги казвам, че пациентът трябва да си избере доктора и първото условие е да му вярва. След като го е избрал и му вярва, ще следва и съветите му. 

 

- А по отношение на храненето и навиците, свързани с него?

 

В ежедневното меню храната трябва да е богата на плодове, зеленчуци, крехки меса, да се пие поне литър и половина вода дневно. Ястията не трябва да са пържени и солени. По принцип всеки ден може да се хапва по едно парче шоколад или бонбон, ако тези калории се изгарят. Това няма да отключи диабет. Ако обаче човек е с наднормено тегло и всеки ден яде сладкиши, тогава рискът е много голям.

 

Интервю на Ирена Чернишева

Коментари