Публикация

Вредните храни повишават риска от алергии при децата

Децата, които се хранят предимно с вредни храни (junk food), са в по-голям риск от развитието на алергии, както и от затлъстяване, твърдят учени.


Италианско проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, сравнява начина на хранене на подрастващи от Африка и Италия.

Резултатите показали, че африканчетата, които живеели в малко селце, се хранели предимно с богати на фибри продукти (ядки, бобови и зърнени растения, зеленчуци и др.), а италианчетата консумирали повече месо, захар и мазнини.

Специалистите открили, че децата от африканската провинция имали по-малки количества бактерия, свързана със затлъстяването, и по-високи нива на мастни киселини, които предпазват от възпаления, причиняващи астма, екзема и други алергии.

Децата, хранещи се със „Западната” диета, имат намалени нива на полезни бактерии в стомашния тракт, което води до повишени нива на алергии.

Коментари