Публикация

Как да се пазим от травми във фитнеса

Как да се пазим от травми във фитнеса

Спортните травми във фитнеса далеч не са такава рядкост, както може би смятате. Физическата активност за здраве и добра фигура среща все повече привърженици, особено в по-млада възраст. Въпреки това е добре да помислите внимателно кои точно упражнения, натоварвания са подходящи за вашето здраве. Рискът е най-голям при ентусиазираните младежи, които водят заседнал живот и искат за кратко време да влязат във форма. Разумният подход изисква преди да се впуснете в спортни подвизи, да се консултирате със специалист за допустимото начално натоварване.

 

Физиотерапевтът д-р Емил Милушев от София например разказва, че при него нерядко идват пациенти със сериозни травми, причинени от непремерено натоварване във фитнеса. Дисковата херния е често срещано оплакване. Човекът е имал проблеми с кръста отпреди, но решава да вдига тежести. Изведнъж обаче се появява силна болка и спешно трябва да отиде на лекар – ортопед или физиотерапевт.

 

Как да се пазим от травми във фитнеса

Инсертионит е възпаление от пренапрягане

Травмата може да се получи от упражнението „мъртва тяга”, което натоварва предимно гръбнака. Това може да провокира инсертионити – става дума за възпаления на мястото, където мускулите се залавят към ставата. Свързано е с пренапрягане. По думите на д-р Милушев тази диагноза е често срещан проблем при активните спортисти, които след рязко дърпане може да излязат от строя за 2-3 месеца. Случва се обаче и при хоби-спортисти, които бързо искат да направят мускули и се стараят прекомерно във фитнеса.

 

Хората, които вече имат установена каквато и да е деформация на гръбначния стълб – например сколиоза (гръбначно изкривяване), спондилит (възпаление на гръбначните прешлени) или друг подобен проблем, може да влоши деформацията след пренатоварване.

5 кг в ръката са 300 кг за кръста

Не подценявайте и вдигането на гири или дъмбели с ръка. Тяхната тежест се умножава многократно върху върху прешлените ниско в кръста. Например при вдигане с ръка на гира, която тежи 5 кг, натоварването в областта на кръста ниско долу се равнява на 300 кг.

 

Травми във фитнеса

 

При тази биомеханика се получава компенсация от страна на паравертебралната мускулатура по гърба подобно на въжетата при крановете. Д-р Милушев обръща внимание още, че площта на един прешлен е около 4,5 кв. см, а се налага да поеме огромна тежест. Това трябва да се има предвид при тренировките, а също и рискът, свързан с неадекватно натоварване. То създава предпоставка за дискови пролапси и може да доведе до много сериозни проблеми.

 

Така че дори да искате бърз напредък в изграждането на мускули, по-добре е да напредвате с умерени стъпки, съветва физиотерапевтът. Той препоръчва повишено внимание и при извършване на всякакви ротационни движения (с усукване).

Разтегнатите мускули са по-леки травми

Болките в гърба са истинска народна болест и първопричината за тях може да се свързана с 60-70 заболявания. Преди да се предприеме каквото и да е лечение, необходима е точна диагноза. Когато човек познава слабите си места, ще знае и как да се пази от бъдещи проблеми с гръбнака и кръста.

 

Разтегнатите мускули са по-леки травми

 

Разтежението на мускулите на гърба спада към по-леките травми. То се получава най-често в областа на кръста. Основната причина е недостатъчна или липсваща загрявка преди тренировка, както и пропускането на упражнения за разтягане след самата тренировка.

 

Ако сте начинаещ във фитнеса, непременно наблюдавайте по-опитните за правилната техника, с която трябва да се изпълнят упражненията. Изнасянето им в друга плоскост също крие висок риск от травмиране.

Крем с натурални съставки помага за възстановяване

След интензивна тренировка и мускулно напрежение, или пък след някаква травма хоратa често търсят подходящ мехлем, с който локално да облекчат болката.

 

Неокс помага при травми

 

NeOx (Неокс) е подходящ продукт, който съдържа пет природни съставки (Wintergreen oil, съдържа 95% метил салицилат, терпентиново масло, камфор, ментол и капсикум), приготвен по традиционна рецепта от аюрведа. Предлага се в аптеките като крем и олио. Нанесен на кожата, попива бързо благодарение на леката си текстура.

Коментари