Публикация

Може ли кръвопреливането да бъде опасно?

Американски учени твърдят, че преливането на кръв по време на операция може да бъде опасно за живота, тъй като се увеличава рискът от инфаркт, инсулт, пневмония и други сериозни заболявания.


Според специалистите хирурзите не са запознати с опасностите при прилагането на кръвопреливане, освен когато не е абсолютно наложително.

Все още не е ясно защо чуждата кръв може да причини такива щети на организма, но учените смятат, че възможните причини са две. Едната е, че дарената кръв не подобрява имунната система на пациента, а я разстройва и тя не може да се справи с атаките на вируси и бактерии.

Другата причина е, че преливането може да отключи възпалителни процеси в кръвоносните съдове, което повишава риска от инфаркт и инсулт. Това вероятно се дължи на престояването на кръвта – в банките за съхранение тя се променя и може да стане токсична за някои реципиенти.

Изследването на учени от университета в Кентъки, публикувано в Journal of the American College of Surgeons, анализира данните от 125000 оперирани пациенти (от херния, апендицит и др.).

Резултатите показали, че тези, на които им е преливана кръв, били с между 20 и 40% по-застрашени от отравяне на кръвта, пневмония или инфекции.

Друго проучване, публикувано в Anaesthesia and Analgesia, разглежда 9000 сърдечни операции и показва, че пациентите с кръвопреливане са с 67% по-застрашени от смърт.

Учените твърдят, че хирурзите са тези, които трябва да преценят дали употребата на кръвопреливане е наистина необходима или само се застраховат, тъй като има последици, които застрашават реално живота на пациентите.

Коментари