Публикация

Колко крачки на ден са полезни за здравето

Колко крачки на ден са полезни за здравето

Известно е, че ходенето пеша е много полезно за здравето, затова специалистите препоръчват да избягваме градския транспорт или автомобилите, когато се придвижваме на сравнително кратки разстояния. Движението е най-добрата превенция срещу сърдечни заболявания и диабет.  Американски учени установиха експеримент, който имал за цел да установи колко е здравословното дневно ходене, измерено в крачки. В експеримента участвали 16 741 жени на възраст около 72 години. Всяка от тях получила уред, който брои изминатите крачки.

Данните посочили

Участничките в изследването, които изминавали ежедневно по 4,4 хиляди крачки се чувствали много по-добре и показателите за смъртност при тях били по-ниски. Здравословното им състояние също било по-добро, а и рискът от появата на различни заболявания бил по-нисък. Положителните ефекти растели с увеличаването на броя на крачките.

колко крачки дневно трябва да правим

След 7,5 хиляди крачки на ден обаче

прогресът спирал. Учените направили извода, че прекалената активност е излишна, защото повече не влияе върху продължителността на живота, пише Journal of the American Medical Association.

 

В крайна сметка резултатите са категорични - към дълголетието ни отвеждат  4,4 хиляди крачки.

Ходенето трябва да е бързо

Ходенето трябва да е бързо

 Оказва се обаче, че голямо значение има и скоростта, с която ходим. Изследване на американски учени от Mayo Clinic установи, че бързо движещите се хора живеят значително по-дълго от тези, които ходят с бавно темпо. За да стигнат до този извод експертите анализирали данните на 474 919 души на средна възраст 52 години, които били наблюдавани в периода от 2006 до 2016 г. Учените установили, че при бързо движещите се жени средната продължителност на живота била от 85,7 до 87,8 години, а при мъжете – 85,2 до 87,8 г.

 

При жените, предпочитащи бавното ходене, средната продължителност на живота била 74 г., а при мъжете – 64,8 г.

Според авторите на изследването това съотношение се запазва дори, ако хората, ходещи бързо, са с наднормено тегло или със затлъстяване.

Коментари