Публикация

Безплатни прегледи за профилактика на внезапната сърдечна смърт в УМБАЛ „Александровска“

Безплатни прегледи за профилактика на внезапната сърдечна смърт в УМБАЛ „Александровска“

УМБАЛ „Александровска“ и Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) продължават стартиралата миналата година информационна кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт (ВСС) „За всеки един удар на сърцето“.

В периода 17-21 юни от 8:00 до 16:00 часа ще се провеждат безплатни прегледи

в Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология към кардиологичната клиника на Александровска болница и в приемно-консултативния кабинет на клиниката, локализиран на партера на Втори хирургичен блок (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”).

Направления по НЗОК не се изискват, но е необходима предварително записване

на тел. 02/ 9230 339.

От прегледите могат да се възползват и пациенти с ритъмни нарушения, рецидивиращо предсърдно мъждене

камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство. На специален щанд студенти-медици ще раздават информационни материали за риска и превенцията на сърдечносъдовите инциденти. Кампания срещу внезапната сърдечна смърт

 

Информационната кампания „За всеки един удар на сърцето“ се провежда поради тревожния факт, че

над 70 000 българи годишно умират от сърдечносъдови заболявания

70% от фаталните инциденти са причинени от внезапна сърдечна смърт (ВВС). По този показател България е на първо място в Европейския съюз. Общо случаите на знакови заболявания на съвремието ни като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от внезапна сърдечна смърт (ВВС).

 

Затова този проблем се очертава като убиец №1 сред незаразните заболявания в света.

До 40% от пациентите в риск от ВСС могат да бъдат спасени

ако навреме им бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, включително и ако то спре. В момента устройствата се поставят с частично финансиране от Здравната каса на част от пациентите, които вече са преживели внезапна сърдечна смърт, за да се предотврати повторен инцидент.

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори

У нас хората с вродени сърдечни малформации или други сърдечни заболявания трябва да доплащат от 2500 до 5000 лева за имплантирането на тези устройства, които спасяват живота им при настъпване на тежка аритмия.

Сърдечни аритмии могат да се явят при напълно здрави хора

и да са невинни по характер, но в някои случаи могат да бъдат знак за сериозно заболяване. Тревожни признаци са, ако аритмията е съпроводена с болка в гърдите, слабост, замайване, силна умора. Сред най-опасните аритмии са камерното мъждене и трептене. При някои пациенти сърцето е напълно здраво, но имат вроден дефект в проводната система. При тях също може да настъпи сериозна и дори фатална аритмия. Понякога първата и последна изява на тези състояния е внезапна сърдечна смърт.

Коментари