Публикация

Бързата реакция на медици спаси ръчичката на дете

Бързата реакция на медици спаси ръчичката на дете

Попаднахме на тази история в социалната мрежа Фейсбук* и я споделяме, защото

 

имената на тези лекари трябва да се знаят, разпространяват и помнят:

На 6 юни вечерта братче и сестриче от Казанлък си играят вкъщи, но счупват стъклото на вратата на хола и то прерязва и разкъсва ръчичката на 5-годишното момченце, след което шурва кръв навсякъде... .

 

Веднага пристигналата линейка отвежда детето в частната болница „Тракия“ в Стара Загора, където съдовите хирурзи д-р Антон Елкин и д-р Павел Атанасов успяват да спрат кръвоизлива, но това не е достатъчно, защото единият лекар обяснява:

Имаше опасност детето да загуби не само ръката си, но и живота си, тъй като напълно беше прерязана една от основните артерии на ръката– артерия улнарис, както и един от важните нерви – улнарния нерв. Прерязани бяха и сухожилията на 3-ти, 4-ти и 5-ти пръст.

Двамата лекари веднага се обаждат на колегите си неврохирурзи от Университетската болница в Стара Загора и буквално за броени минути пристигат д-р Божидар Петров, д-р Иван Миндов и доц.д-р Стефан Вълканов, които моментално се задействат и успяват да възстановят прекъснатите нерви на ръчичката на момченцето.

 

След това „първите“ двама лекари - д-р Антон Елкин и д-р Павел Атанасов се залавят с възстановяването на прекъснатата артерия улнарис, а след като свършват тази работа, колегата им от Ортопедичното отделение д-р Митко Георгиев зашива прекъснатите сухожилия на детската ръчичка...

 

И всичко това продължава 5 часа, като в спасяването на детето участват и началникът на Операционния блок в болницата - анестезиологът д-р Иван Калчев, анестезиологичната сестра Жулиета Андреева, както и д-р Гергана Сарайлиева – Карамихова - педиатър и детски невролог и инструментиращите специалисти Цанка Тодорова и Станислав Папазов.

 

Преди дни петгодишният юнак е изписан, а ръчичката му е възстановена 95%, но лекарските прогнози са, че ще се възстанови напълно...

лекари спасиха ръката на дете

 

 

*Историята, разказана от М.Манолова е споделена от Я.Василева


 
 
 

Коментари

Браво!Поклон пред професионализма им и бързата организация!