Публикация

Гел лакът може да ви докара гъбички по ноктите

Гел лакът може да ви докара гъбички по ноктите

Лакирането на ноктите е изключително популярна практика, която обаче крие рискове. Видът лак, който се нанася, както и времето, за което той остава върху ноктите, са от основно значение. Всички марки, предлагани на пазара, съдържат химични вещества. Те не само запечатват нокътната повърхност, но и създават благоприятна среда за гъбични инфекции.

 

Това предупреди д-р Радостина Станева, специалист по кожни и венерически болести, ДКЦ 6 – София.

Ноктите са рогови образувания, които предпазват върха на пръстите

Те са съставени от плътен строй епидермални клетки, изпълнени с устойчив твърд протеин (наречен кератин). Гладките, блестящи, с равномерен цвят и розов оттенък нокти са признак за добро здраве. Състоянието им се влияе от множество фактори – хранителни навици, метаболизъм, заболявания, метеорологични условия и не на последно място от козметични процедури, на които биват подлагани.

 

Д-р Станева изтъкна, че гел лакът става все по-популярен. Този революционен метод позволява на жените да имат перфектен маникюр, без да се налага да посещават салоните през няколко дни.

 

Гел лакът може да ви докара гъбички по ноктите

Нокътната плочка обаче остава запечатана за седмици. Вредно е изпичането

проблем могат да създадат субстанциите, с които се отстраняват оцветяващите и полиращите материали.

Има много случаи на гъбични инфекции и други промени по ноктите точно след поставянето на такъв вид лак, подчерта дерматологът.

Дали човек ще се зарази с гъбични (а също така и бактериални или вирусни) инфекции, зависи от неговия имунитет

Значение има и дали в ежедневието ноктите не се мокрят постоянно – някои професии, както и домакинската работа го изискват. Негативно влияние върху кожата и ноктите оказват честото използване на препарати, химични продукти.

Когато вече има някаква предразположение на организма с такива моменти в битовата, професионалната среда, с промени в здравословното състояние (диабет, болест на Рейно), когато се пият безразборно и дълго време антибиотици, когато човек е на имуносупресивна терапия - всичко това предразполага към гъбични инфекции. Ако в този момент има лак, дори най-обикновен, нокътната повърхност е запечатена, гъбичната инфекция започва много бързо да се разпространява, обясни д-р Станева.

Гъбички по ноктите - рискови фактори

Честото лакиране уврежда ноктите

Затова е добре те да бъдат оставени да „дишат“ - поне за 2-3 дни месечно върху тях да не се нанася нищо, освен натурални подхранващи продукти.

 

Вредно е и прекомерното избутване и изрязване на кожичките, защото по този начин се елиминира бариерата, която защитава нокътната плочка. С манипулацията се постига по-естетичен вид, но с нея не бива да се злоупотребява - тя трябва да се извършва максимално щадящо.

 

Д-р Станева призова изборът на салони за красота да се прави внимателно. Препоръчителни са местата с добра хигиена, където инструментите за маникюр и педикюр се стерилизират, тъй като рискът от заразяване с гъбички е реален.
А те не са само козметичен проблем, който влошава качеството на живот. Разрушените нокти могат да бъдат входна врата и за допълнителна инфекция. Там може да попадне стрептокок, стафилокок, да причини еризипел (червен вятър).

 

Гъбички по ноктите - внимавайте в салоните за красота

 

Ако ноктите са се инфектирали с гъбички,

терапията не бива да се отлага

Лечението на гъбичките е външно и вътрешно (с медикаменти). Когато нокътната плочка е заразена повече от 2/3, е задължително прилагането на медикаментозна терапия. При гъбички по ноктите на краката терапията с антимикотичните препарати обикновено е 3 месеца, а при гъбички по ноктите на ръцете – 2 месеца. Човек обаче трябва да е упорит и да спазва точно предписанията, за да не рецидивира инфекцията.

 

Бялата повърхностна онихомикоза (с бели, груби, ограничени участъци на ноктите) и дисталната (периферна) субунгвална (под нокътя) онихомикоза могат да бъдат лекувани с локални средства, например с „Фунги клиър“, подчерта д-р Станева.

 

Благодарение на иновативната си формула, препаратът, който е под формата на лак, ефективно лекува и подобрява външния вид на нокътната плочка при гъбични инфекции. Освен това защитава нокътя, като предотвратява разпространението на инфекцията върху останалите нокти. Комбинацията от млечна киселина и урея има висок кератолитичен ефект.

„Фунги клиър“ намалява грапавината на ноктите за 2 седмици

видимо подобрява твърдостта и тяхната цялост.

 

Лечение на гъбички по ноктите

Със своя механизъм на действие поддържа кисело pH на нокътя и по този начин подпомага за контролиране на микросредата му: създава се неблагоприятна среда в кух нокът за развитието на гъбичките и дерматофитите – те загиват.

 

Разтворът се нанася 2 пъти дневно (най-добре преди сън и сутрин, за да се избегне мокрене на ноктите) до израстване на здрав нокът и падане на повредената част.

 

„На пациентите препоръчвам да направят профилактика на обувките, които носят и ще носят. За целта се използват специални антимикотични препарати - например „Фунги спрей“, допълни д-р Станева.

Коментари