Публикация

Пример от Бургас - учители и ученици спасиха заедно десетки човешки животи

Пример от Бургас - учители и ученици спасиха заедно десетки човешки животи

За първи път в историята на Бургас и на Бургаската болница имаме десетки 18-годишни кръводарители - младежи, които помагат на хора, които не познават. Благодаря на всички Вас - педагози, директори на училища, класни ръководители и вярвам, че и други училища ще последват Вашия всеотдаен пример.

 

С тези думи днес, в Световния ден на кръводарителя, зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светлозар Георгиев поздрави всички, които участваха в проекта "Това не си го правил". Проектът се изпълнява от УМБАЛ Бургас и Институт за здравно образование, с подкрепата на Обществения борд на Telus International и целеше да провокира тазгодишните абитуриенти да отбележат завършването си по един различен начин - като дарят колективно кръв.

 

Пет училища от Бургас откликнаха на призива на болницата и се включиха в проекта. Те разпространиха информационни материали, говориха с родители, учители, ученици. Резултатът - огромно желание от страна на младежите да участват в дейностите и десетки кръводарители-абитуриенти, които преживяха завършване, което ще помнят дълго. Заедно с учениците кръв дариха и техни преподаватели - за да дадат пример, който да бъде следван.

 

Днес директорите на ПГТ "Асен Златаров", ПГСАГ "Кольо Фичето", АЕГ "Гео Милев", ПГЧЕ "Васил Левски" и Търговска гимназия получиха грамоти за своя принос към тази инициатива. Областният съвет на БЧК също поздрави училищните ръководства с благодарствени адреси в знак на признателност за участието им в кампанията и разпространяване на хуманитарните принципи и ценности сред подрастващите.

"Благородството и благотворителността се проявяват в ежедневните ни постъпки. Без колебание приехме да участваме в тази иницитиатива и се учудихме колко много ученици пожелаха да се включат и да дарят част от себе си. Нека всички да видят какво можем в Бургас", споделиха отличените директори на училища.

 

Имената на всички отличени са: ПГТ "Асен Златаров": Силвия Пехливанова - директор, Стоянка Петкова - педагогически съветник, Любомир Георгиев, Стефан Георгиев, Женя Гюлева, Здравко Златев, Нейко Решовски, Мирослава Павлова - класни ръководители.

ПГСАГ "Кольо Фичето": инж. Даниела Симеонова - директор, Минка Кюркчиева - зам.-директор, Галина Петрова, инж. Тошка Михова, Гергана Николова - класни ръководители, както и Ученическият съвет на гимназията.

АЕГ "Гео Милев": Жаклин Нейчева - директор, Румяна Костова - педагогически съветник, Мария Климентова, Галя Маринова, Донка Петкова - класни ръководители.
ПГЧЕ "Васил Левски": Весела Иванова - директор, Ваня Димчева - Костаниян, Светлана Мушева - учители по биология.

Търговска гимназия: Павел Чепов - директор, Антоанета Димчева - педагогически съветник, Станимир Коларов - учител по ФВС, Диана Вълчева, Христина Димова, Гергана Петрова - класни ръководители.

 

За дейно участие в инициативите и подкрепа на проекта бяха отличени също БЧК-Бургас, целият екип на Отделението по трансфузионна хематология и д-р Светослав Тодоров от УМБАЛ Бургас.

 

Коментари