Публикация

Проф. Тимчева: Някои от новостите в онкологията достигат бавно до България

Проф. Тимчева: Някои от новостите в онкологията достигат бавно до България

В областта на онкологията непрекъснато се появяват новости в леченото на различни видове тумори, но те достигат доста бавно до българските пациенти. Това отбеляза пред CredoWeb онкологът проф. Константа Тимчева. Тя каза, че забавянето понякога е 2-3 и повече години, като се дължи основно на проблеми в организацията на българското здравеопазване.

 

Новостите в онкологията са основната тема на годишната научна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология, която се провежда от 14 до 16 юни в София. По традиция акценти на форума са

интересните данни от световния конгрес ASCO 2019 г.,

 

който се състоя в Чикаго, САЩ преди няколко дни.

 

Проф. Тимичева каза, че новостите засягат основно сферата на имунотерапията, тъй като там се отчитат големи успехи през последните години. По думите й, има проучвания, които показват петгодишна преживяемост при рак на белия дроб.

„Това е нещо, което не можехме да постигнем досега. При лечение на меланом успехите са също много впечатляващи. Таргетната терапия в лицето на PARP инхибиторите също беше един от топиците на ASCO. Те вече се прилагат и при лечение на карцином на панкреаса. Надяваме се да навлезе и в други локализации. Те вече се използват при лечението на рака на млечната жлеза. Ефектът им се знаеше отдавна, но нямаше одобрение. От тази година използването на PARP инхибитор е позволен от ЕМА за лечение на метастазирал рак гърдата с доказана мутация“, разказа проф. Тимчева.

 

БАМО
д-р Мила Петрова

 

Председателят на организационният комитет на конгреса на БАМО д-р Мила Петрова заяви, че форумът е разделен на няколко сесии. Първата е посветена на имуноонкологията. По думите й, през тази година тя няма да бъде разгледана от гледната точка на медицинските онколози, а по-скоро от областта на патологията, образната диагностика и лъчетерапията.

 

Основна тема е лечението на карцинома на млечната жлеза със CDK4/6 инхибиторите

„Те са революционното откритие в лечението на авансиралия карцином на гърдата. За първи път ще бъдат изнесени данни за преживяемостта на пациентки, които са диагностицирани с карцином на гърдата тук в България. Това е голям проект, който се ръководи от д-р Спартак Вълев“, каза д-р Петрова.

 

Втората голяма тема на конференцията е малигменият меланом. Съботната сесия приключва с акцент върху гастроинтестиналните тумори. По-голямо внимание се отделя на пациентите с колоректеален карцином и какви са възможностите за лечение. Неделната част от конференцията е фокусирана основно върху пикочно-половата система.

 

На форума гостуват и няколко чуждестранни лекари. Интересна е лекцията на италианския онколог от Генуа д-р Елиза Занарди. Тя докладва новости при химиотерапията, прилагана на бременни жени.

Коментари