Публикация

Тези съвети могат да ви спасят живота при гръмотевична буря

Тези съвети могат да ви спасят живота при гръмотевична буря

Гръмотевичните бури и мълниите са особено опасни, когато ни застигнат на открито - дали в градска среда, или в планината, могат да се окажат животозастрашаващи. Не изпадайте в паника, а мобилизирайте цялата си воля, за да действате овладяно, правилно и да предпазите себе си и хората, с които сте.  

Вижте какво трябва и какво не трябва да правите в такава ситуация:

1. Твърди се, че гъстата гора с високи дървета е сравнително безопасна, но ако се намирате в такава местност, не разчитайте, че заставайки под някое дърво с гъсти клони, сте напълно защитени. Изберете мястото така, че да има достатъчно разстояние между няколко дървета, най-добре е това да бъде малка полянка.

2. Избягвайте високите места и ако установите, че вие сте най-високото нещо, се снишете максимално.
3. Не стойте близо до самотно растящи високи и полу-сухи дървета. 

4. Не се катерете по скали и каменни късове.

при гръмотевици  Ако сте на колело, слезте от него. 

5. Ако сте на колело, слезте от него. 

6. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение.

7. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Усетите ли, че кожата ви изтръпва, или че косата ви се изправя, то това може да е сигурен знак, че мълнията наближава

9. Не се оглеждайте и не хуквайте да тичате, така само ще загубите ценно време.

10. Застанете с колене и длани, поставени на земята - поза куче. Светкавицата минава по най-краткия път към земята, така че ако ви удари в този момент, вероятността да спре сърдечната дейност или дишането се намалява. След това бавно легнете плътно на земята.

ВАЖНО: В никакъв случай не стъпвайте или сядайте върху мокра повърхност. Тя привлича гръмотевиците. Позата, която е добре да заемете, е с наведена надолу глава, прибрани към гърдите колене и повдигнати във въздуха стъпала.
Не забравяйте, че подпрените на земята лакти се явяват проводник.

11. Ако носите метални предмети – ключове, ключодържатели, шноли, колани с метални токи, ножчета, монети - изхвърлете ги далече от себе си. Добре е да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче, като брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.

12. Препоръчително е между тялото си и повърхността на земята да поставите изолация: за целта подходяща роля би изиграл някакъв сух материал като дреха например – сложете го на земята и застанете върху него. Това, че обувките са ви сухи и с гумена подметка,  не е гаранция. В случай, че разполагате с дълго и дебело въже, използвайте го, като го навиете в кръг и седнете върху него. Възможно е да се окаже, че не разполагате със суха изолация – тогава легнете плътно на земята.

При гръмотевични бури стойте далече от водни басейни

13. Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

14. Ако се намирате до в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

ПОМНЕТЕ:

Aко гръмотевицата закъснее с 3 секунди, мълнията е паднала на приблизително 1 километър разстояние.

Едновременно проблясване и гръм означават, че мълнията е паднала съвсем наблизо.

У дома

Ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. 

Коментари

Анонимен
19 юни 2019 21:49

полезни съвети.