Публикация

Причини и лечение на трета сливица при деца

Причини и лечение на трета сливица при деца

Не само вируси, но и алергия може да стане причина за трайни проблеми с третата сливица, казва специалистът по детски УНГ болести д-р Любен Попов (телефон за контакт 0889 311 550).  Това е често срещан проблем при малчуганите, познат още като аденоидна вегетация. Уголемената трета сливица е нормално явление в рамките на вирусно заболяване, тогава симптомите траят 2-3 седмици. Състоянието е обратимо. Може обаче да стане и хронично - тогава оплакванията продължават два месеца или по-дълго.

Сливиците по принцип са лимфоидни органи, част от имунната ни система. В тях има много лимфоцити, които идентифицират и се борят с причинителите на болестите.

Д-р Попов допълва, че те представляват струпвания на лимфна тъкан, които не са само три, а много повече. Известни са още като Валдаеров пръстен, защото са разположени около гърлото. Най-важната им задача е да пазят организма от болестотворни микроорганизми, които попадат в тялото през устата и дихателните пътища. Затова сливиците често се инфектират, а диагнозата е ангина.

Уголемяването при инфекция е временно

В детска възраст микробите разболяват най-често назофарингеалната (трета) сливица. До 5-годишната възраст на детето е нормално при боледуване третата сливица да се увеличи за две - три седмици. Уголемяването на третата сливица при боледуване не означава, че детето е с трайно увеличение, т.е. с аденоидна вегетация. Състоянието обикновено е обратимо. Поради тези причини изследването на третата сливица се прави в здраво състояние.

децата често боледуват от възпалени сливици

Основните причини за проблемна трета сливица са:

  • Алергии: реакцията на имунната система към определени алергени може да доведе и до уголемяване на назофарингеалната тонзила;
  • Често боледуване с инфекциозен причинител: третата сливица е основен имунен орган на дихателните пътища при децата. Не е нужно третата сливица да бъде непременно уголемена, за да се налага оперативно лечение. Но и не всяка уголемена трета сливица се маха.
  • Гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ): това е състояние, при което стомашен сок се връща към гърлото и носа. Дразненето също може да стане причина за увеличаване на третата сливица.

За правилната диагноза лекарят се ориентира по анамнезата - подробна история на заболяването. След това може да огледа носа и гърлото, както и да назначи кръвни изследвания или микробиология, ако се налага. Рентгенови снимки се назначават рядко, за да се избегне облъчването на децата.

имунната система на децата е незряла

Самата сливица става инкубатор на инфекции

Много майки се оплакват от често боледуване на децата, понякога без видима причина. Обикновено това се наблюдава, когато имунитетът им падне по някаква причина (силен стрес, рязка смяна на времето, преумора).

Честите инфекции може да са променили нормалната структура на сливицата, тя се насища с различни микроорганизми, които си стоят там, и в един момент се превръща в източник на авто-инфекции. Напълно възможно е малките да се разболеят, без някой отвън да ги зарази, казва още д-р Попов. 

 

Честите проблеми с третата сливица може при някои пациенти да станат показание за махането й, дори тя да не е уголемена, посочи още д-р Попов. Променените размери са друго показание за оперативно лечение.

 

Понякога се открива, че често боледуващите деца всъщност страдат от желязодефицитна анемия. Причината за нея често е неправилно хранене. Промяната на диетата обикновено води до значително подобряване на състоянието, включително и на симптомите, свързани с трета сливица.

Видове лечение на третата сливица

"Съвременното лечение акцентира на т.нар. мултидисциплинарен подход. Когато е налично съмнение за трета сливица, често се налага да правим консултация с алерголози и след това провеждаме съвместно терапията. Винаги може да се опита консервативно лечение, което най-често е хомеопатично. Прилагат се и антибиотици, като при засягане и на ухото терапевтичният курс може да е по-дълъг", пояснява детският УНГ специалист.

 

По текста работи Илияна Ангелова

Коментари