Публикация

20 години кохлеарна имплантация в България

20 години кохлеарна имплантация в България

16 юни 1999-а е датата, на която България се приближава към световната медицинска сцена с първата кохлеарна имплантация, която правят проф. Иван Ценев и проф. Милан Профант


Днес кохлеарната имплантация в световен мащаб се смята за рутинна процедура. В по-голяма част от случаите става въпрос за минимално инвазивна практика, за да се имплантира кохлеарният имплантат. Но преди две десетилетия революционната процедура, която възвръща едно от най-ценните сетива в човешкия живот, е все още непозната в България и се приема с резерви. Именно това, прави ролята на пионера – проф. Иван Ценев още по-съществена.

Най-важен е винаги финалът, когато пациентите са добре и работата е свършена отлично!

Това коментира проф. Ценев, който беше щастлив да посрещне на юбилейната конференция „20 години кохлеарна имплантация в България“ в НДК своя колега – проф. Милан Профант, генерален секретар на международната асоциация на лекарите оториноларинголози.

За проф. Профант гостуването на този важен форум носи и емоционален момент

Завръщам се в България след дълго отсъствие. Всъщност тук съм бил няколко пъти и спомените ми са винаги изпълнени с емоция. Пристигнах тук като студент, а по-късно се върнах в ролята на асистент на проф. Ценев и за да предам опита, който имахме натрупан с кохлеарната имплантация, която в Словакия започна да се прилага пет години по-рано, отколкото в България. Пазя ценни спомени и срещи с невероятни професионалисти!, коментира проф. Профант. 

 проф. Милан Профант
 проф. Милан Профант

 

 

В презентацията си той акцентира върху

важните моменти от екипната работа при прилагането на кохлеарната имплантация

– от хирурзите и аудиолозите до рехабилитаторите и близките на пациентите.

 

„В Словакия всеки пациент с диагностицирана глухота има право да се подложи на кохлеарна имплантация и процедурата да бъде финансирана от застрахователните компании. Прави впечатление ръстът на броя на операциите в тази посока, обвързани най-вече с факта, изложен от Световната здравна организация, че глухотата е един от най-сериозните и задълбочаващите се проблеми в световен мащаб днес!“, отбеляза проф. Профант.

 

Той подчерта значимостта и ефекта от успешното партньорство между технологии и медицина, довело до революционното откритие – кохлеарния имплантат, който възвръща слуха и така дава възможност на пациентите за пълна интеграция в обществото.

Момент, който е особено важен за всички нас. Следя пациентите си и съм особено горд с постиженията им след време. Първият ни пациент в Словакия е вече доцент, който гради успешна кариера и интеграцията му в обществото е най-голямата ни награда!, добави проф. Профант.


Аплодиран от колегите си, сред които проф. Ценев, проф. Диана Попова, доц. Соня Върбанова, доц. Орлин Стоянов от Университетска многопрофилна болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“, проф. Профант акцентира върху невероятния професионализъм и възможности на българските лекари, които

в двадесетгодишната история на кохлеарната имплантация в България са възвърнали слуха на стотици пациенти

сред които много деца.


В залата присъстваше и първият пациент на проф. Иван Ценев – 25-годишната Елица Копрева, оперирана когато е на година и половина във Виена, както и най-известният му пациент, опериран в една по-късна възраст в България – актьорът Явор Милушев.

Огромно благодаря на проф. Ценев, който проправи широк път на тази революционна процедура, която ми даде възможност да чувам отново, както и на лекарския екип около него – всеки с безценна роля в тази жизнено важна екипна работа!

Много емоционален момент бе участието на вече порасналото дете – първият пациент на детска възраст, опериран в България – Любомир Атанасов от Дупница, който връчи почетната грамота на проф. Милан Профан, както и изказването на майка на дете с кохлеарна имплантация – Людмила Илиева, която пристигна в София от Полски Тръмбеш, за да изрази безкрайна благодарност към лекарите, върнали слуха на дъщеря й Сиана.

 

„Имам усещането, че сме се събрали на родова среща. Тук са всички хора, които се погрижиха дъщеря ми Сиана да чува отново – лекари, рехабилитатори, учители – моето голямо софийско семейство!“, добави тя.

 

проф. Иван Ценев, проф. Милан Профан и Нина Горанова
проф. Иван Ценев, проф. Милан Профан и Нина Горанова

 

 

„Историята на 20-годишнината на кохлеарната имплантация в България напомня на житейското пътешествие на един човек“, коментира Нина Горанова от компанията – организатор на събитието „СЕНТИЛИОН“, представители на една от най-големите компании – създатели и производители на кохлеарни имплантати – M-DEL.

 

Тя акцентира отново върху

значимостта на технологическото откритие

както и върху професионализма на българските хирурзи, аудиолози, рехабилитатори и на всеотдайността на пациентите и техните семейства за постигане на добри резултати.

 

Тодор Абаджиев от „СЕНТИЛИОН“ връчи грамоти на лекарите, които са оставили своя отпечатък в историята на кохлеарната имплантация в България, а емоционалните спомени на пораснали вече деца – пациенти, които чуват и се изразяват свободно докоснаха сърцата на всички присъстващи в залата.

Коментари