Публикация

Има ли недостиг на медицински направления?

Направленията за първото полугодие на 2010 г. са намалени с 8% спрямо същия период на миналата година.


Това съобщи директорът на здравната каса в Плевен Мартин Митев.

С процент ще е намалението за третото тримесечие, като това няма да се отрази драстично на работата на договорните партньори.

Мартин Митев посочи, че се запазва тенденцията да не се усвояват всички направления, като едни и същи лични лекари не изразходват талоните, но не ги и връщат.
В същото време има медици, предимно с детски практики, на които всеки месец не им достигат.

При сега действащите правила регулативните стандарти се изчисляват на брой здравноосигурени лица в пациентската листа на лекаря.

Касата разчита на добрата воля на личните лекари да връщат оставащите им направления, които се натрупват в следващия месец и накрая на годината се губят.
Мартин Митев е изпратил предложение до НЗОК при изработването на новите правила за възлагане на направления да се даде право на директорите на районните каси да могат да преразпределят.

„В момента усвояването е 75% от това, което държавата дава като направления, и същевременно страдаме от недостиг на такива”, изтъкна като парадокс директорът на РЗОК-Плевен.

Той посочи, че най-често неусвоени направления остават в селата, където населението е предимно възрастно и не желае или няма възможност да пътува до града при специалист.

Според Мартин Митев проблемът в работата на личните лекари произтича от заплащането, тъй като касата продължава да дава пари на брой пациенти, записани във всяка практика. Над 85% от пациентите, преминали при личния си лекар, след това отиват при специалистите в извънболничната или в болничната помощ.

„Това означава, че лекарите не си вършат работата добре и препращат към болниците пациенти, които нямат нужда от болнично лечение”, коментира директорът на районната каса.

В Плевенска област няма населено място, в което да липсва лекарско обслужване. Броят на общопрактикуващите лекари, които оказват помощ на населението, е 218.

През юни 3 560 здравноосигурени в областта са сменили личния си лекар.


Коментари