Публикация

Жените ще еволюират и ще раждат на по-късна възраст

Модата да се раждат деца на по-късна възраст може да доведе до промяна в естествените периоди на фертилност и жените все по-често ще могат да имат поколение и след навлизането в 40-те години, твърдят специалисти.


Британски учени смятат, че жените, които изчакват да станат майки до последно, ще предадат гените, отговорни за по-дългата плодовитост, на децата си и това ще отключи биологични изменения.

Проучването анализира данните за браковете и разводите на 1591 жени чак до 18-ти век. Специалистите установили, че преди настъпването на 20-ти век жените се омъжвали рано и имали много деца, но и случаите на овдовяване не били рядкост, тъй като те се омъжвали за доста по-възрастни мъже.

Вдовиците с деца пък трудно намирали нови партньори и това пречело на късната им репродукция.

Днес обаче жените се омъжват по-късно (често след завършване на обучението и намирането на стабилна работа, подходяща за пълноценна кариера) и раждат след устройването на семейния дом.

Според учените именно модерният начин на живот ще доведе до еволюирането на жените, което ще им позволи по естествен път да раждат на по-късни години. 

Коментари