Публикация

Бебешки колики – как да се справим с тях?

Бебешки колики – как да се справим с тях?

Д-р Невин Садъкова е общопрактикуващ лекар от Момчилград. През 2010 г. става носител на приза „Семеен лекар на годината“.

Д-р Садъкова, всички бебета ли страдат от колики?

Може би повече от половината. Обикновено те започват около третата седмица след раждането, но понякога се появяват още през първите пет дни. Най-силни са в края на втория месец, а изчезват напълно някъде към края на третия. Много рядко се случва да продължават и през четвъртия.

Какви са основните причини за появата им?

Един от факторите за появата на коликите са естествените физиологични процеси, които се извършват в едно новородено дете. Това е първоначалното поселване с микроби. Бактериална флора започва растеж, който може да доведе до колики, докато не достигне нормалния си размер.

 

Приемът на лактоза чрез млякото и кърмата също е сериозен фактор. Организмът на новороденото не е адаптиран към нея и затова разграждането ѝ може да предизвика колики.

 

Основната причина все пак остава поглъщането на въздух при хранене, който попада в червата и води до образуването на газове. Това може да стане както при кърмене, така и при приемането на изкуствени млека.

Хранене при колики

Има ли специфични правила за хранене на новороденото, които да го предпазят от колики?

При деца, които имат много силни колики, съветвам майките от време на време да изтеглят биберона или пък да дърпат детето от гърдата и да го карат да се оригне, за да изкара въздуха. След това може да се продължи и с храненето. Поне 15 минути след приключване на яденето майките трябва да поставят детето на рамото си в изправено положение, докато не се оригне. Това означава, че въздухът, който е поело, е излязъл и няма да слезе към червата.

 

При даване на адаптирано мляко отворът на биберона трябва да бъде регулиран точно спрямо месеците на бебето. В началото той е по-голям и трябва да се намалява постепенно, за да може детето да не поеме въздух. В аптеките те се продават за съответните месеци. Шишето, което майката държи, трябва да бъде вдигнато на такава височина, че в биберона да има само мляко, без въздух. Ако там има въздух, детето много лесно може да го поеме.

 

Родителите трябва да следят строго предписанието на опаковката на млякото. Количеството трябва да е точно, колкото пише за съответните месеци. Лъжичката, с която отмерват дозата, трябва да бъде равна, а не да се препълва. Родителите не бива да си мислят, че млякото е много разредено и че бебето няма да поеме съответните вещества, необходими за неговия растеж. Ако се превиши дозата, детето може да се развие запек и колики.

По какво родителите могат да разберат, че причината за бебешкия плач са коликите?

Малко е трудно точно да се разбере причината за плача при малките бебета. Има обаче един прийом. Карам родителите да сложат бебето на ръката си, като поставят коремчето му на дланта си и го потупват леко по задните части. Ако детето има колики, се успокоява и спира да плаче за минута-две. Това за мен е най-сигурният тест. Обикновено когато отида на домашно посещение, показвам начина, по който да се държи бебето.

 

Колики - причина за бебешкия плач

Как може да се облекчат коликите?

Много е важна диетата на майката. Тя не трябва да се храни с пикантни храни, което включва и лук. Не трябва да яде бобови култури, защото могат да образуват газове при детето.

 

Коликите могат да се облекчат с билкови капки. От няколко години изписвам Санколик. Препаратът ми харесва, защото е на природна основа. Навремето, когато не е имало такива капки, майките сами са си правили чайове от мента, копър, анасон. Те поотделно имат различно влияне върху червата на бебето. Една от съставките асимилира газовете и позволява червото да се отпусне. Другите позволяват храносмилателния сок да се увеличи и млякото да бъде разградено много по-бързо. Със Санколик и бебетата, и родителите са много по-спокойни.

Как става приемът?

Съветвам родителите да накапят в една малка лъжичка по 10 капчици и да ги дадат в устата на детето преди да започне кърменето. Евентуално може да се разтворят с адаптираното мляко или вода.

Трябва ли бебето да се храни по определен строг режим или при поискване?

Когато родих първото си дете, го храних под час. Тогава бях студент. При второто си дете вече бях лекар. Тогава видях, че не винаги правилата могат да се спазват. Една майка трябва да усети кога детето иска мляко и кога иска нещо друго, като например вода. Все пак бебето трябва да бъде кърмено на не по-малко от два часа. Трябва да се има предвид, че някои деца успяват да поемат толкова мляко, колкото им е необходимо за три часа. Безразборното хранене при всяко плачене, на половин час или на час, не е правилно. Ако детето плаче, по-редно е да му се даде вода.

 

Решение за бебешките колики

Имат ли значение за коликите дали бебето е родено по естествен път, или чрез секцио?

Майките трябва да раждат по възможност по нормален начин, а не със секцио. По този начин в детето се поселява нормалната бактериална флора и то много по-бързо изгражда имунитета си и чревната си флора. Децата, които са родени нормално и са кърмени, имат много по-слаби колики, те преминават по-бързо.

Коментари