Публикация

Причини и лечение на липсваща менструация в пубертета

Причини и лечение на липсваща менструация в пубертета

Пубертетът при момичетата у нас започва средно на около 11 г., а година и половина по-късно, т.е. на 12,5 години менструацията идва за първи път. С това обаче този специфичен период продължава. На организма са нужни между 2 и 5 г. за наместването на хормоналните процеси. Това обясни проф. Милко Сираков, водещ специалист в областта на детската гинекология по време на 18-ата Национална среща “Медии, общество, семейство, традиции” (МОСТ), която се проведе в началото на юни в курорта Албена.

Нередовната менструация е чест проблем в пубертета

Най-често пациентките му го търсят заради проблеми менструалния цикъл, когато той е нередовен или дори напълно спира. За липсата му (дисменорея) по време на пубертета има две основни причини - силен стрес, включително и в училище, и крайни диети, лишаване от жизнено важни хранителни вещества.

Децата започват да обръщат все по-голямо внимание на външния си вид, често след подмятания от страна на съученици. Имам пациентки, които решават да свалят по 20 кг за един месец и не е за учудване, че цикълът им спира, коментира проф. Сираков.

Проблемът не бива да се подценява, защото в някои случаи дори връщането на нормален режим на хранене не води веднага до редовна менструация, а минава половин година и повече.  

 

Изследването на хормони на хипофизата като FSH (фоликулостимулиращ хормон) и LH (лутеинизиращ хормон) дават представа за дълбочината на проблема. Това са хормони, които стимулират яйчниците. По време на пубертета нормалните стойности и на двата хормона са около и над 2 международни единици. При липсващ месечен цикъл FSH често е леко над нула. Трудното е, че на хипофизата не може да се влияе чрез лекарства.

нередовен месечен цикъл

Лечение с хормонозаместителна терапия - кога се налага

Единственото възможно лечение в такъв момент е хормонозаместителна терапия (не противозачатъчни). Дава се специфичен препарат за нормализиране на стойностите на естрогените. По този начин месечният цикъл се възстановява.

Проблемът с поликистозните яйчници в пубертета донякъде е надценен, смята проф. Сираков. Той е имал случаи в практиката, когато се оказва, че диагнозата е грешна. Здравият яйчник с нормални функции има обла форма и е с големина на синя слива. Върху него са разположени фоликулите, които изглеждат като мехурчет. Понякога при преглед на ехограф те може да се объркат с кисти.

Ако яйчникът е гладък и по него няма фоликули, това е притеснително. Случва се рядко и често е в резултат на автоимунно заболяване. Подобни “сухи” яйчници проф. Сираков е виждал и при млади жени на 25 г.

Критерии за диагнозата поликистозни яйчници

лабораторни изследвания

За да не стават грешки, при поставяне на диагнозата поликистозни яйчници и трябва да се спазват приетите Ротердамски критерии, припомня специалистът. Момичето трябва да има:

  • изразено наднормено тегло;
  • окосмяване от мъжки тип;
  • нередовен цикъл, който идва веднъж на 3-4 месеца или по-рядко;
  • характерни стойности на хормоните -  LH, FSH;
  • високи стойности на естрадиол и тестостерон.

Сваляне на килограмите, но с разумно темпо

наднорменото тегло може да обърка хормоните.

Една от първите задачи е да се нормализира телесното тегло. Ориентир може да бъде широко известният Индекс на телесната маса. Това трябва да става обаче с разумни мерки, за да не се стига до спиране на цикъла поради крайни лишения от храна. За нормално се смята, ако момичето сваля по 1 кг на месец.

 

Връзката между затлъстяването и кистите по яйчниците е инсулинът. При пълните деца често има инсулинова резистентност. В кръвта има много от този хормон, отделян от панкреаса, защото клетките не го приемат. Любопитното е, че яйчниците имат рецептори за инсулин и затова те също страдат при инсулиновата резистентност. Излишъкът на хормона в кръвта блокира тяхната работа. Балансът на хормоните като цяло се променя - вдигат  се стойностите на естрадиола и тестостерона.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари