Публикация

Кое наистина помага при слънчево изгаряне

Кое наистина помага при слънчево изгаряне

Слънчевото изгаряне може да развали почивката, ако сме подценили времето, което прекарваме на открито без необходимата фотозащита на кожата. Обикновено то засяга отделни участъци от кожата, които сме излагали по-интензивно на слънце - лицето, деколтето или гърба. Засегнатите места са зачервени, сърбят и често болят. В по-тежки случаи се образуват и мехури, които може да се инфектират, след като се пукнат.

 

Изгарянето се причинява най-вече от UV-B-лъчите (те са с дължина на вълната от 280 до 320 nm). По принцип и другите ултравиолетови лъчи може да причинят проблеми с кожата - това са UV-A-лъчите (дължина 320 до 400 nm) и UV-C-лъчите (250 до 280 nm). При тях обаче е нужно доста по-дълъг контакт, за да се получи зачервяване.

Медиците наричат слънчевото изгаряне още Dermatitis solaris.

 

Други симптоми могат да бъдат:

  • Температура;
  • Прилошаване;
  • Проблеми с кръвообращението.

Как да се пазим

Слънцезащитните продукти са част от багажа на повечето хора, които отиват на море или дълги разходки на открито. Само че те действат ограничено време и нанасянето им трябва да се подновява. Ако влизаме във водата, тя отмива тази защита. Друго важно нещо е правилният избор според типа на кожата. Добре е да знаем, че плажните чадъри не предпазват от вредните слънчеви лъчи - пропускат около 40% от тях. Макар и временно, зачервяването не бива да се подценява. Кожата има “памет” и такива изгаряния може да повишат риска от рак на кожата, особено ако се повтарят във времето.

 

Ако имате няколко подобни епизода в миналото, добре е да се консултирате с дерматолог, преди да тръгнете на море.

слънчево изгаряне може да получим на плажа.

Първа помощ при изгаряне

За сериозността на изгарянето често разбираме, след като се приберем на закрито. Вземете хладен душ, а след това нанесете овлажняващ препарат, по възможност и с противовъзпалително действие. Избягвайте прекия контакт на кожата със слънце през следващите дни, докато реакцията не се успокои. Трябва да се пият и много течности, най-добре вода, охладени чайове или пресни плодови сокове.

 

Ако изпитвате болка от изгарянето, може да приемате и медикаменти на основата на парацетамол или ацетилсалицилова киселина (аспирин). При по-тежки случаи или ако изгарянето е комбинирано с топлинен удар е добре да посетите лекар. Той може да препоръча лекарства според ситуацията.

Кога трябва да идем на лекар

В повечето случаи слънчевото изгаряне минава без трайни последици, особено ако се грижим правилно за кожата и я пазим от последващи щети. В някои случаи обаче е добре да потърсим дерматолог. Това се препоръчва, когато:

  • Има силни болки, дразнене на кожата и мехури;
  • Има съмнение за топлинен удар - гадене, температура и главоболие;
  • Засегнатите са деца или бебета.

Има различни вещества, които се влагат в продукти без рецепта и действат успокояващо на кожата. Най-новият препарат в аптеките е Дермо-Кеър (Dermo-Care), който съчетава в себе си няколко вещества, с доказано успокояващ и противовъзпалителен ефект - пантенол, бизаболол (екстракт от лайка), хамамелис и млечна киселина. Подходящ е за прилагане веднага след първите признаци на слънчево изгаряне. Продължете да го използвате, докато кожата се успокои напълно. Ето кои са основните му съставки и какво е тяхното действие.

Пантенол при изгаряне

Пантенол е едно от най-популярните, защото помага на дермата да задържи влагата и в същото време успокоява възпалението.  

Бизаболол е вещество в лайката

Бизаболол е друго популярно противовъзпалително вещество, което се добива от етерично масло на лайката. Има проучвания, които показват, че то ускорява зарастването на раните и помага при атопична екзема.

 

Изолираното вещество освен това е хипоалерегнно - означава, че за разлика от лайката не предизвиква алергия и по-добре може да се прецени очакваният ефект от него. Използването му за защитни и противовъзпалителни препарати има смисъл заради доказателствата и точната му дозировка.

 

Бизаболол е вещество в лайката.

 

Хамамелис

Хамамелис е растение от семейството на леската. Извлекът от него се използва при кожни раздразнения и възпаления от различно естество, както и при леки повърхностни наранявания. Дори зачервяване, сърбеж и подуване след ухапване от насекоми може да се облекчат с помощта на екстракт от хамамелис. Действа дори при проблеми, свързани с хемороиди и повърхностни разширени вени, които се появяват поради горещото време.

 

За извлека от хамамелис се използват кората, клонките и листата на храста. Ето основните му свойства:

  • Предпазва леки рани на кожата;
  • Облекчава възпаления;
  • Спира леко кървене;
  • Стеснява леко повърхностните кръвоносни съдове (така, че да не кървят).
Hamamelis virginiana

 

Lactic Acid - млечна киселина

Млечната киселина е част от естествената защитна мантия на кожата. Тя се слага в състава на продукти за регулиране на киселинността (pH). По този начин възстановяването след изгаряне протича по-бързо. Неслучайно в народната медицина се препоръчва студено кисело или прясно мляко върху изгореното място.

 

По текста работи Илияна Ангелова

Коментари

Ники Йап
24 юни 2019 13:36

Аз открих много добър продукт Aloe sunscreen на Форевър. Освен, че ме предпазва изключително добре, не оставя бели петна и не лепне. Също така хидратира кожа.

Dermo-Care
24 юни 2019 15:05

 Здравейте, продуктът Дермо-Кеър (Dermo-Care) не е препарат за фотозащита, а се използва след изгаряне на кожата - слънчево и от друг характер. Подходящ е за прилагане веднага след първите признаци. Успокоява кожата, действа противовъзпалително и спомага регенерацията.