Публикация

Гъбички по ноктите съпътстват много заболявания

Гъбички по ноктите съпътстват много заболявания

Редица заболявания могат да увредят нокътната плочка и да станат причина за по-лесно заразяване с гъбички.

На първо място това е диабетът като ендокринно и много разпространено заболяване. Диабетичните нокти често са инфектирани с гъбички. Самото заболяване създава по-кисела среда върху кожата и ноктите. Те се разрушават и оттам вече с пребиваването в среда, където може да има микози, заразяването става лесно.

Това поясни д-р Антонина Чапанова, специалист по кожни и венерически болести и естетична дерматология, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. 

д-р Антонина Чапанова
д-р Антонина Чапанова


По думите й

промяна в ноктите (деструкция, хипертрофия – удебеляване, изтъняване) може да настъпи и при:

  • дерматологични болести - псориазис, склеродермия, лихен и други;
  • костно-ставни болести;
  • псориатични артрити;
  • ревматоидни артрити.

Има и външни фактори, които могат да провокират появата на гъбична инфекция по ноктите и кожата

Заразяването с гъбички става при посещение на места, където има много хора, и се ходи бос – до басейни, морски плажове, във фитнеса.

 

Носенето на по-затворени обувки през лятото също крие рискове. Влажната и топла среда благоприятства развитието на микозата, поясни д-р Чапанова.

Как да разпознаем гъбичките

Дерматологът обясни, че ноктите, засегнати от гъбична инфекция, са с неприятен външен вид и променен цвят (с жълт или зелен оттенък). На места нокътната плочка може да е удебелена, трошлива, нацепена. В някои случаи тя е отлепена или куха, или пък върху нея се появяват бели петна.

 

„При промяна човек трябва да се обърне към дерматолог. В микологична лаборатория може да се изследва дали има гъбична инфекция, или само деструкция на нокътната плочка, породена от травма или друго заболяване“, подчерта д-р Чапанова.

 

Гъбички по ноктите - как да ги разпознаем

 

 

Тя изтъкна, че

разранената нокътна плочка служи като резервоар за микоза

По думите й гъбичната инфекция освен ноктите може да засегне доста голяма част от кожата на долните крайници, стъпалата, подбедриците, да се разпространи по цялото тяло. Важно е да се знае, че ако не се лекува, има риск от усложнения.

 

Засегнатите от гъбичките кожа или нокти са входна врата за развитие на допълнителна инфекция. Там може да попадне стафилокок, стрептокок, да причини еризипел (червен вятър). Ето защо състоянието не бива да се неглижира.

Терапията

Лечението на онихомикозата е външно и вътрешно. Смята се, че когато нокътната плочка е заразена повече от 2/3, трябва да се предприеме вътрешна терапия – с медикаменти. Противогъбичните препарати се приемат по различни схеми – по 3 месеца при микоза на ноктите на краката, а 2 месеца, когато са заразени ноктите на ръцете, поясни д-р Чапанова.

Когато нокътната плочка е засегната в по-малка степен, за лечение могат да се ползват локални средства.


„На пазара в момента се предлага „Фунги клиър“, който е много ефикасен по отношение на онихомикозата. Третира гъбичките, подобрява външния вид на ноктите, като същевременно предпазва от ново инфектиране“, изтъкна д-р Чапанова.

 

Приложението му е лесно – той е под формата на разтвор (лак), нанася се два пъти дневно върху нокътната плочка (най-добре е сутрин и вечер, за да може той да подейства и да се избегне мокрене на ноктите).

 

Гъбички по ноктите - лечение


Продължителността на употреба е до израстване на здрав нокът и падане на увредената част. Резултатите са видими още на втората седмица. След този период външният вид на ноктите и целостта им се подобрява, те стават по-гладки.

 

„Фунги клиър“ съдържа урея и млечна киселина, които имат кератолитичен ефект, излющват увредената част на нокътя.


Комбинираният състав на продукта действа като механичен филм, образувайки бариера и изолирайки по този начин нокътя от външни агресори. Поддържа кисело pH на нокътя и подпомага за контролиране на микросредата в него, допълни дерматологът.

Избягване на рецидивите

За да се избегне повторно инфектиране, д-р Чаканова препоръча:

  • обувки, които са носени по-дълго, особено на босо, след приключването на лечението да бъдат заменени;
  • да се ползва „Фунги спрей“ - той е предназначен за превенция на разпространението на гъбични инфекции по краката. В този сезон е приятен за употреба, защото създава усещане за свежест и мекота на кожата. Освен по долните крайници може да се впръсква и в обувките;
  • долните крайници да се проветряват, добре да се измиват и подсушават;
  • участници от ноктите, които са засегнати, да се изрязват;
  • ноктите да се лакират с предпазващи лакове, а не с декоративни, защото те са доста увреждащи;
  • винаги да се ходи с обувки и чехли, особено край басейните и морските плажове, където гъбичките са по-разпространени.

Коментари