Публикация

Д-р Петрова: Аутизмът се проявява още към 3-годишна възраст

Д-р Петрова: Аутизмът се проявява още към 3-годишна възраст

Д-р Славка Петрова е психиатър, с насоченост детска психиатрия, и работи в Дневен стационар за деца и юноши с психични разстройства в гр. Пловдив. Центърът е открит през януари 2019г., като за това време през него са минали над 120 деца на възраст от 3 до 18 години.

 

Д-р Петрова, кои са най-важните неща, които трябва да знаят родителите за Дневния стационар за деца и юноши с психични разстройства ?

 

-Изключително щастлива съм от факта, че се обръща внимание на здравния център, защото това е единственото място не само в Област Пловдив, но и в цяла Южна България, където децата могат да се лекуват и то безплатно, без да е необходимо направление от личния лекар. При нас се стремим да обръщаме индивидуално внимание на всяко дете, като му се прави комплексна оценка от трима специалиста- детски психиатър, психолог и логопед. Така обхващаме цялата симптоматика и можем да назначим най-доброто лечение.

 

Обикновено времето, необходимо за извършване на комплексна оценка за развитието на детето, е средно между 21-30 дни, като пациентите идват за определени занятия, а не остават тук да приспиват. Хубавото е, че няма лимити и децата могат да бъдат презаписвани в програмата по няколко пъти в годината, колкото е необходимо. Всеки родител получава епикриза, която има валидност пред всички държавни институции- ТЕЛК, ресурсно подпомагане и др.

 

Кои са най-честите заболявания, които лекувате тук?

 

- Детско-юношеските заболявания са изключително обширен спектър. Няколко са големите групи, които се срещат често:

  • Генерализирани разстройства на развитието- това е най-големият спектър от нашите диагнози, с основен представител детския аутизъм
  • Хиперкинетично разстройство
  • Емоционални разстройства
  • Поведенчески разстройства
  • Разстройство в развитието на речта и езика и нарушения на комуникацията и др.

 

Казахте, че аутизмът е сред най-често срещаните детски психични заболявания. Кои са причините за болестта?

 

- За съжаление това е така. Преди години честотата варираше в едни граници, а сега заболеваемостта е много висока. Интересното, е че аутизмът засяга предимно момчета, като съотношението момчета:момичета е в полза на мъжкия пол. Въпреки многото изследвания в тази област все още нямаме точна причина за болестта. Засега авторите залагат на комплексната теория, че аутизмът е в резултат на много фактори, част от които са:

  • генетични фактори- често пъти във фамилията има шизофренно болни или болни с други психични заболявания;
    наличие на мозъчна хипоксия в неонаталния период;
  • гастроинтестинални нарушения, тъй като при голям процент от децата се установява глутенова ентеропатия;
  • иноксикация с тежки метали- това не означава, че някой храни децата с олово или живак, а че те имат нарушения в обмяната на тежките метали и поради тази причина се засичат повишени стойности при тях и др.
  • възраст на бащата- обикновено възрастовият диапазон над 40 години е рисков за поява в семейството на дете с аутизъм

Отбелязвам, че възрастта на майката няма отношение към развитието на аутизъм. Освен това засега липсва пренатален скрининг, който да диагностицира вероятността за развитие на аутизъм.


Кога се проявява аутизма и кои са най-честите симптоми на заболяването?

 

-Проявата на аутизма започва още към 3-годишна възраст, когато на родителите им прави впечатление, че детето им е тревожно, изпитва безпокойствие, има стериотипно поведение и т.н. Децата, болни от аутизъм, имат дефицит в три големи сфери: изостават в езиково-говорното развитие, изостават в социо-комуникативното развитие, т.е. те не могат да общуват, и изостават в интелектуално-когнитивното ниво на функциониране.

Има някои много характерни белези за заболяването, като викане или т.нар. вокализми- децата ги използват като единствен начин на общуване; стериотипни, повтарящи се ритуални действия- въртене в кръг, пърхане с ръце, ходене на пръсти,

които могат да ги извършват в продължение на часове; подреждане на играчки в строго определена последователност и ако някой я наруши те изпадат в нервна криза. Импулсивното поведение и агресивността са също много чести прояви при такива деца. Освен тези симптоми се установява, че болните от аутизъм имат изключителна избирателност по отношение на храната- повечето предпочитат само суха храна и избягват готвени ястия.

 

аутизъм
Подреждането на играчки в строга последователност е един от символите на болестта

 

Какво се стремите да постигнете като най-добър резултат в лечението на аутизма?

 

-Лечението на това заболяване е дълъг процес и изисква отдаденост от страна на семейството. Колкото по-рано започне, толкова по-добри резултати дава то, защото има родители, които дълго време крият болестта, а когато се обърнат към нас, шансовете да се постигне дори минимален ефект са малки. Не може да говорим за тотално излекуване, защото аутизмът е генерализирано разстройство на развитието, но може да има подобрение в състоянието на детето. Прилагаме комплексен подход- ролята на психиатъра е медикаментозно да повлияе агресивността и неспокойствието, докато психологът прилага различни психотерапевтични интервенции както индивидуално с детето, така и с неговите родители.

 

Какво е мнението Ви за т.нар. алтернативни методи за лечение на аутизъм, като барокамери, мултивитамини, ампули с невропротектори и др. ?

 

- Много от майките, които ни посещават споделят, че са изпробвали почти всичко, за което са чели или чували по отношение на аутизма. През последните години се установи, че мозъчната хипоксия е една от причините за заболяването, особено когато в неонаталния период. Именно по тази причина родителите са опитали лечение с барокамера, чрез която се постига насищане на мозъка с кислород. От професионален опит, това което наблюдавам след прилагане на барокамера е, че някои от децата са станали още по-неспокойни. Другата новост в тази насока е лечение с венозно прилагане на ампули с невропротектори, изписани от руски професори, които преглеждат в София. Моят съвет към родителите е да не се страхуват и да не бавят посещението при лекар, защото един специалист е способен да помогне най-много в лечението на аутизма.

 

 

 

Коментари