Публикация

Лекари отстраниха 12-килограмов яйчников тумор

Лекари отстраниха 12-килограмов яйчников тумор

Лекари от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ отстраниха 12-килограмов яйчников тумор с диаметър 40 см и запазиха репродуктивните органи на пациентката.

 

Жената е на 41 години и не е раждала.

Операцията e продължила 1 час и 30 минути

а последващият престой в реанимационния блок на болницата е 24 часа. Пациентката е раздвижена от медицинския екип и преместена в болничния стационар в добро общо състояние, съобщиха от лечебното заведение.

 

В последните месеци, преди да потърси медицинска помощ, 

пациентката е забелязала постепенно подуване на корема, дишането ѝ се е затруднило

особено в легнало положение, започнала е да чувства и тежест. Това я отвежда в лекарския кабинет, а в последствие и до Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

От направените предоперативни изследвания установихме, че се касае за огромен, най-вероятно доброкачествен, яйчников тумор. По време на операцията се потвърдиха нашите предположения. Това ни позволи да отстраним само тумора и да запазим репродуктивните органи. Трайните хистологични препарати потвърдиха диагнозата доброкачествен яйчников тумор.

Това коментира д-р Иван Димитров, акушер-гинеколог и ръководител на екипа, извършил операцията, в която участие взимат още акушер-гинекологът д-р Едвард Михайлович и младши лекар д-р Мария Аноар.

 

Д-р Димитров допълни, че

при толкова голям тумор затруднения идват от страна на предоперативната диагностика

защото не винаги може да се определи произходът на образуванието и връзката му с останалите коремни органи. Това налага интервенцията да се извърши от мултидисциплинарен екип. 

д-р Иван Димитров
д-р Иван Димитров

 

Яйчниковите тумори са най-разнообразни като хистология и размери

Коремната кухина позволява нарастването им, без това да води до оплаквания.

„При липса на профилактика, моментът, в който пациентката ще потърси помощ и консултация, е и когато туморът е вече с по-голям размер“, обясни д-р Димитров.

 

Профилактичният преглед един път в годината позволява подобно заболяване да се установи на много по-ранен етап, а в много случаи това спасява живот, коментират лекарите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

 

Специализираните прегледи и изследвания са една от най-важните стъпки към добро здравословно състояние. А колкото по-рано се диагностицира конкретно заболяване, толкова терапията е по-ефективна, а прогнозата за пациентите – положителна, изтъкват лекарите.

Коментари