Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в страната, информира здравното министерство.

Кампанията се организира за втори път тази година

и се осъществява по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата у нас към Министерството на здравеопазването.

 

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации.

На хората, които са в риск, ще бъдат правени допълнителни прегледи и изследвания

При откриването на случаи на болестта ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, за да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията.

 

По време на проведената през март тази година кампания анкетирани за туберкулоза са 2 952 души, а на 1 792 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Установени са 24 души с туберкулоза и 82-ма с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.


Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи. По време на проведените за периода 2009 г. – 2018 г. „Седмици на отворени врати” анкетирани за туберкулоза са 114 730 души, открити и насочени за лечение са 1 242-ма с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4 351 души.

 

В прикачения файл може да видите списък на болниците, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза.

 

Прикачени файлове

pdf

Коментари