Публикация

Лайката е безценен помощник на увредената кожа

Лайката е безценен помощник на увредената кожа

Още древните египтяни вярвали, че лайката е свещен дар от бога на слънцето Ра и я добавяли както в лечебните балсами, които приготвяли за фараоните, така и в тези за разкрасяване. Гърците и римляните също познавали лековитите ѝ свойства и я прилагали за лечение на кожни проблеми от всякакъв характер.

Съществуват много различни видове лайка, но най-често срещани са германската

(Marticaria recutita) и римската (Chanmaemelum nobile).

Днес лековитата билка се използва широко не само в натуралната козметика, но и в дермо медицината.  В комбинация с други лечебни съставки тя успешно облекчава кожата и действа регенериращо.

Антибактериалните, противогъбични, противовъзпалителни и антисептични свойства на лайката

действат терапевтично на кожни раздразнения, дерматити, екземаи, рани, акне. Тя изчиства, кожата, хидратира я в дълбочина, като я омекотява.

Тъй като концентрираното масло е много мощно, обикновено се смесва с други масла. При акне например се смесва с масло от вечерна иглика, за хидратация - с кокосово масло, срещу бръчки – с бадемово масло или зехтин.

При слънчево изгаряне лайката се явява безценен помощник за възстановяване на увредената и силно болезнена кожа

При слънчево изгаряне

лайката се явява безценен помощник при възстановяване на увредената и силно болезнена кожа. Най-ефикасно е прилагането на извлек от етеричното масло на билката – бизаболол, който доказано спомага бързото зарастване на раните и помага при атопична екзема. Освен това бизабололът е хипоалертичен, което го прави изключително подходящ за бързо прилагане на всякаква кожа. Разбира се, няма как този извлек да бъде приложен самостоятелно. Приготвянето на подходяща настойка би отнело много време, което само ще задълбочи проблема. За щастие съществуват съвременни продукти, които са създадени изцяло с познанието на лечебните свойства на билките и конкретно – на лайката.

 

В случай на поразена от слънчевите лъчи кожа, може веднага да я успокоите с Дермо-Кеър (Dermo-Care), спрей с успокояващ и противовъзпалителен ефект. Ефективната му комбинация именно от бизаболол (екстракт от лайка), пантенол, хамамелис и млечна киселина, веднага облекчава кожата. Поради съдържанието на лайковия екстракт хидратацията е почти мигновена. Пантенолът от своя страна спомага задържането на влагата, докато хамамелисът спира възпалението и спомага терапевтичното действие дори в случаите, когато вече има оформени рани. Млечната киселина е позната като мощен регулатор киселинността (pH) и част от естествената защитна мантия на кожата. Тази комбинация позволява на нарушения дерма слой бързо да се възстанови, без да се допусне до прогресиране на проблема.

В случай на поразена от слънчевите лъчи кожа, може веднага да я спукоите с Дермо-Кеър

 

При слънчево изгаряне не чакайте проблемът просто да отшуми и кожата сама да се възстанови. Помогнете й този процес да се случи по най-добрия за нея начин, без да останат следи и неприятни последствия. 

Коментари