Публикация

Обсъждат създаването на нова кардиологична специалност - конгенитална хирургия

Обсъждат създаването на нова кардиологична специалност - конгенитална хирургия

В София се провежда първата съвместна среща между Европейската асоциация на детските сърдечни хирурзи  (European Congenital Heart Surgeons Association (ECHSA) и Световната организация по детска и конгенитална сърдечна хирургия  (World Society for Pediatric and Congenital Heart Surgery (WSPCHS). Според един от организаторите от българска страна д-р Стоян Лазаров от Националната кардиологична болница, форумът е исторически, защото има за цел

да уеднакви стандартите в специалността в световен мащаб

Важно е да се опитаме да гарантираме еднакво качество на медицината, независимо дали децата са в Африка или в Северна Америка. Разбира се това не винаги е лесно и не винаги е постижимо“, коментира специалистът пред CredoWeb.

д-р Стоян Лазаров
д-р Стоян Лазаров

Той добави, че по време на форума ще текат паралелни конгреси на двете организации, но после те ще се обединят в един, за да бъдат обсъдени бъдещи съвместни действия.

 

Срещата в София, която се провежда от 20 до 22 юни, е по инициатива на президента на Световното дружество д-р Христо Червенков, който е лекар от университета в Монреал, Канада. На нея присъстват повече от 250 световноизвестни имена от детската кардиология и кардиохирургията. Поканени са и лекари от други специалности, които са свързани с грижите за децата.

Фактически, тогава когато пациентът премине възрастта над 18 г., той навлиза в следващата възрастова група. За него започват да се грижат кардиолози за възрастни, които не познават проблемите на детската възраст. Ето защо в момента организираме една обща кардиологична специалност, която се нарича конгенитална хирургия, която да обслужва пациента, независимо от възрастта му“, съобщи д-р Лазаров.

На срещата присъства и г-жа Бистра Желева, вицепрезидент на организация от Минеаполис, САЩ, която прави

оценка на качеството на грижите в детската кардиология и кардиохирургия

В този проект са включени около 110 центрове по света, сред които и Националната кардиологична болница. На всеки 6 месеца експерти се събират, обсъждат резултатите на наблюдаваните лечебни заведения и дават препоръки. Въз основа на участието на НКБ, болницата е успяла да подобри значително своята работа и да намали усложненията при лечение и вътреболничните инфекции, похвали се д-р Лазаров.

Коментари