Публикация

Кои продукти спечелиха наградите на Българския фармацевтичен съюз за 2019 г.

Кои продукти спечелиха наградите на Българския фармацевтичен съюз за 2019 г.

На тържествена церемония в навечерието на Еньовден 10 фармацевтични компании бяха отличени за продуктите си на 13-ото издание на Българските фармацевтични дни. То се проведе в курорта Боровец с участието на над 800 фармацевти и 60 фармацевтични компании. 

Победителите бяха селектирани от експертна комисия в състав:  председател проф. Георги Момеков, д.ф., председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София и членове: маг.-фарм. Саад Алуани, член на УС на БФС, маг.-фарм. Цветанка Вълчанова, член на УС на БФС; маг.-фарм. Анжела Мизова, председател на Контролна комисия на БФС и маг.-фарм. Христо Бургазлиев, дм, член на Комисията по качество на БФС.

 

Вижте отличените продукти в 10-те категории:

Категория Лекарствен продукт по лекарско предписание за Принос за профилактиката и редукция на рискови фактори

Спечели „Зентива“ клон България за продукта ЕЗЕН. Единственият липидоредуциращ, не-статин в таблетна форма, намаляващ честотата на поява на сърдечно-съдови инциденти.

 

Илия Пашов Зентива

 

Категория Лекарствен продукт по лекарско предписание за Иновативна и съвременна хормонотерапия

Спечели АСТЕЛАС ФАРМА ЕООД за продукта ELIGARD ампули, 45 мг. Продуктът e в основата на терапията през целия период на лечение на рак на простатата в напреднал стадий и в комбинация с лъчелечение.

Астелас

Инжектираният  ELIGARD 45 mg осигурява непрекъснато освобождаване на леупрорелинов ацетат в продължение на 6 месеца. Препаратът постига потискане на тестостерона под необходимото ниво при над 90% от пациентите до края на първия месец и в клиничната практика се използва като стандарт за лечение в продължение на години. АСТЕЛАС инициира програма за по-стриктно придържане на пациентите към предписаната терапия, за постигане на значително по-добри терапевтични резултати.

Категория Лекарствен продукт по лекарско предписание за Значима роля в имунотерапията на онкологични заболявания

Спечели „Рош България“ ЕООД за продукта ТЕЦЕНТРИК. Това e първата анти-PD-L1 имунотерапия в онкологията, която променя подхода при борбата срещу рака на белия дроб и уротелния карцином. Първият е един от най-трудните за лечение, а при втория почти няма иновации през последните 30 години.

Рош

Категория Биоподобен лекарствен продукт по лекарско предписание

Спечели „Амджен България“ ЕООД за продукта АМДЖЕВИТА. Това е висококачествено биоподобно лекарство, което предоставя ценна терапевтична възможност за пациенти с възпалителни заболявания, включително артрит, дерматологични заболявания и възпалителни заболявания на червата.

Амджен

 

Категория Лекарствен продукт по лекарско предписание за Ново поколение нискомолекулно средство за таргетна терапия

Спечели „АстраЗенека“ България ЕООД за продукта TAГРИСО. Това е 3-то поколение необратим инхибитор на рецепторите на епидермалния растежен фактор. Той е за лечение на възрастни пациенти с локално авансирал или метастатичен недребноклетъчен рак на белите дробове с активиращи мутации в рецептора на епидермалния растежен фактор и положителен за мутация T790M. TAГРИСО е реимбурсиран  в България и в двете си индикации. Това прави България една от първите страни, където лекарството е достъпно и за двете популации пациенти.

Астра Зенека

 

Категория Първи тъканно агностичен лекарствен продукт по лекарско предписание

Спечели МSD за лекарството KЕЙТРУДА. Това е препарат за лечение на множество онкологични заболявания при възрастни пациенти - метастатичен недребноклетъчен карцином на белия дроб, рецидивиращ или метастатичен сквамозноклетъчен карцином на главата и шията, авансирал меланом при възрастни, за лечение на възрастни пациенти с рецидивиращ или рефрактерен класически Ходжкинов лимфом, локално авансирал или метастатичен уротелен карцином при възрастни.

MSD

 

Категория Лекарствен продукт без лекарско предписание

Спечели ЗАКЛАДИ ФАРМАЦЕВТИЧНЕ ПОЛФАРМА С.А. – клон България за продукта КСИЛОГЕЛ. Това е лекарствен продукт без лекарско предписание. Единственият назален деконгестант под формата на гел-спрей. Ефективно отпушва носа и облекчава ринита.  Активната съставка се задържа в носа и не се стича в гърлото. Продуктът хидратира носната лигавица.

Полфарма

 

Категория Хранителна добавка

Спечели  „Санофи България“ за продукта NOVANIGHT тройно действие. Това е продукт с иновативен, уникален комплекс от 100% натурални съставки: калифорнийски мак, пасифлора, маточина и традиционния мелатонин, допълнени с витамин В6. Подпомага леки до умерени нарушения на съня. Продуктът намалява времето за заспиване, намалява събужданията през нощта и подпомага възстановителния сън. Връща съня без опасност от привикване.

Санофи

 

Категория Медицинско изделие

Спечели „Бьорингер Ингелхайм“, клон България за продукта РЕСПИМАТ СОФТ МИСТ ИНХЕЙЛЪР. Това е инхалаторно устройство ново поколение в технологията на инхалаторите. Доставя определена доза от лекарството под формата на фина мъгла.

РЕСПИМАТ се отличава от останалите инхалатори. Той е подходящ за почти всички пациенти, независимо от техния инспираторен поток, осигурява постоянна белодробна депозиция. Пациентите се инхалират лесно – те просто трябва да вдишат нормално без усилие.

Бьорингер

 

Категорията  Козметичен продукт

Спечели „НАОС България“ ЕООД, за създаването и реализацията на социално и здравно значим проект „#ЗаедноСме В борбата срещу акнето“ и ролята на фармацевта като медицински специалист при повлияването на козметични проблеми.

За първи път дермокозметична компания кандидатства за награда не с продукт, а с цялостен едновременно етичен некомерсиален проект за грижа за кожата.

„ЗаедноСме в борбата срещу акнето“ е насочен към всички засегнати от акне тийнейджъри, младежи и техните родители, а сред най-важните партньори по проекта е Българският фармацевтичен съюз. Проектът има вече на 5-годишна история, но всяка година става все по-успешен и по-широкомащабен.

Наос

 

Коментари