Публикация

Предлагат заплатите на санитар, медицинска сестра, лекар да са в съотношение 1 : 1,7: 2,2

Предлагат заплатите на санитар, медицинска сестра, лекар да са в съотношение 1 : 1,7: 2,2

„Започвам обиколки в страната, ще посетя областни болници, като целта е да представя Методиката за формиране на разходите за персонал и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново”.
Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти.

 

По този начин ще бъде придобита представа как методиката спомага за увеличение на заплатите на медицинския персонал.

Министърът ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства

които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения за извършена медицинска дейност. Допълнителните средства трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения.

Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения. Съотношението, което предлагаме при определяне на основните заплати, е 1 : 1,7 : 2,2 съответно за санитар: професионалист по здравни грижи: лекар, коментира още министър Ананиев.

„Един от приоритетите ни през следващия програмен период ще бъде закупуването на до

5 хеликоптери за медицинска авиация

Вече проведох разговор в тази посока с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис. Най-важното е да подготвим и защитим пред Европейската комисия този проект“. Така отговори Кирил Ананиев на въпрос за целите на Министерството на здравеопазването за следващия програмен период.

Коментари

Функция на държавата трябва да бъде да осигури т.нар. основни заплати в държавните /областни, университетски/ болници, а приходите по КП и безлимитна дейност да е за ДМС.Крайно време е частните болници да станат частни в истинския смисъл на думата и да не са на хранилката на общестения здравноосигурителен фонд/ както впрочем е в други цивилизовани държави/.

Д-р Валентин Петров - Кл.лаборатория Първо-да се изчисли труда на лекаря,медицинския специалист,санитаря,хигиениста в оказването на медицинската помощ, а след това стойността на всяка клинична пътека и тогава ще се получи реална представа за цената в здравеопазването.

Крайно време е БЛС да застане на тази позиция и изпълни уставните си задължения към лекарското съсловие. Това е пътят на справедливото заплащане в системата на здравеопазването.

Абсолютно точно! Освен това минималната лекарската заплата трябва да е обвързана със средната работна заплата и да се индексира всяка година.
А не както сега през няколко години, ако изобщо я коригират. Не може средната работна заплата да е 1200 лв, а лекар да започва с 800-900 лв, че някои новозавършили колеги  и с 650-700. Минимална лекарска заплата 3 пъти средната работна за страната! Това е!

Анонимен
28 юни 2019 10:14

Между другото от 1 Юли 2019 г  43000 пенсионери ще получават 1200 лв пенсия! А нашият министър ни предлага 1232 лв начална лекарска заплата! Страхотно! Много благодаря! Задължени сме ти!

Първо трябва да прочетем методиката! Лекарският труд и знания само два пъти ли са по- скъпи от способностите на санитаря? Всъщност какво обучение се провежда на санитарите относно грижите за болния или това са ангажименти на сестрите? Имам толкова много въпроси, че не ми се коментира темата, защото тя просто виси във въздуха!...

Здравейте, колеги. Че екип трябва за доброто лечение,няма и съмнение. На министър Ананиев, когото уважавам и добре познавам, обаче са му поднесли една лъжа, а именно, че отговорността е споделена. Е,не е. Носи я лекаря. Изцяло. Коефициенти и съотношения не може да има. Нито сестрите ( които впрочем са специалисти по здравни грижи) , нито санитарите ( цяла плеяда от различни болногледачи, хигиенисти, логистични помощници, но общо НЕЗАНИМАВАЩИ се с медицинските нужди на пациента) носят юридическа отговорност при евентуален проблем. Базовата лекарска заплата трябва да е в размер на максималния осигурителен доход ( вече има болнични мениджъри възприели този подход), а в зависимост от вида дейност, реализираните приходи (печалби) и ценз могат и трябва да се формират механизми за адекватна компенсация. Докато се приема и не се наказва корупционната принуда към пациентите да доплащат за изделия и импланти, заплатите никога няма да са адекватни. По вече 15 годишната практика за доплащане се е охранило едно здраво и много агресивно стадо лекари, което си има гласовити и добре поставени защитници, които за нищо на света няма да позволят да се пипне сега действащата система. Характерно за представителите на тази порода е че работят в държавни болници, за предпочитане университетски, на властови позиции, имат академични претенции и са по челните места в разнообразните пиар класации за лекар на годината, на който му вярват всички, с най-добра практика и прочие, и прочие.

Клапни протези, сърдечни стимулатори, платна, специални конци, американски изкуствени стави, лещи, урологични изкушения, превръзки от ново поколение....толкова много и разнообразни са, че няма как да се изброят възможните вектори за забогатяване.
Единствено през допълнителните задължителни застраховки и пълната забрана за доплащане в каси на болниците може да се проведе и контрол на разходите, а оттам и да се набавят средства за адекватно заплащане. Защото докато има колеги с по 100 000 до  150 000 лева деклариран годишен доход, правно маскиран, ведно с други, в същите болници, в същите отделения, с доход около 1000 лева месечно, значи има явно покровителстване и корупция, през джоба на пациента. Е нека да доплаща, но на застраховател. Там  трудно се лъже. Или пак мечтах на глас. 

Абсолюлна глупост, демонстрирана от министъра- да дава коефициент 2.2 за лекарска заплата спрямо минимална заплата(санитарска)- никъде в света лекарският труд не се сравнява с минималната работна ставка!

Санитарите са на минимална работна заплата, тоест 560 лв. Минималната лекарска заплата трябва да е поне 6 минимални заплати! Самото предложение на министъра показва, колко е ангажиран със заплащането на лекари и мед.сестри! Абсолютно не му пука! Във всяка нормална държава лекарите получават минимум 3 средни работни заплати и са най-високо платените специалисти след IT  сектора!

Интересен коефициент. Ако дадете 1000лв заплата на санитар, 1700 на мед. специалист и 2200 лв на лекар какъв коефииент ще се сметне за година обучение на сестри и лекари, за отговорности и тн