Публикация

„Училище за билки“ събра деца и възрастни на Еньовден в Музея по история на медицината във Варна

„Училище за билки“ събра деца и възрастни на Еньовден в Музея по история на медицината във Варна

Повече от 4 часа деца и възрастни от Варна изучаваха тайните на лечебните растения в „Училището за билки”, което отвори врати на Еньовден в Музея по история на медицината.

 

Знанията за

разпознаване, бране, съхранение, безопасна употреба и въздействие върху здравето на билките

предадоха доц. Илия Желев – ръководител на учебния сектор по фармакогнозия и фармацевтична ботаника, и ас. Галина Димова към Факултета по Фармация в МУ-Варна.

 

Освен обучителните модули,

 

по време на празника бяха организирани

творчески билкови работилници, викторина с награди

и богата културно-артистична програма.

 

Училище за билки

Преди училищния звънец да даде началото на образователните занимания, празникът Еньовден бе открит с „Душа на самодива” в изпълнение на талантливите Моника Парушева и танцьорите от ансамбъл „Диана” към МУ-Варна, а доц. Емануела Мутафова приветства всички присъстващи.

 

Организатор на празничното събитие „Училище за билки на Еньовден” е Медицинският университет с подкрепата на фонд „Култура” на Община Варна.

 

Еньовден е един от най-значимите празници в българския народен календар и семействата трябва да направят всичко възможно да приобщят децата колкото може по-близо до природата

- каза доц. Илия Желев.


„С радост забелязвам, че децата проявяват интерес и бързо възприемат наученото. Опитваме се да покажем и на родителите им, че от детството е добре да запознаят малчуганите със свойствата на билките – коя за какво помага.

Билките помагат за лечение на хронични неостри състояния и за превенция

като предците ни са ги използвали от векове. Трябва да знаем обаче, че действието на лечебните растения не е бързо като при лекарствата. Ако ни боли глава например, отиваме в аптеката и си купуваме хапче. Знаем, че то ще подейства веднага. Билките обаче действат в по-отложен период във времето. През лятото вместо чайове, могат да се ползват студени извлеци. Не бива да забравяме, че подправките, които използваме на ястията си, също са билки и макар в по-малко количество, те също ни въздействат и лекуват”, обясни също доц. Желев.

 

По време на училището посетителите научиха, че

билка не се къса с ръка, а се подрязва с ножичка

за да не се изтръгне коренът ѝ, като стръкчето растение трябва да е около 25 – 30 см. След набирането, се връзва на малки букетчета и се изсушава бавно надолу с цвета или в специални сушилни.

 

Билката не се къса с ръка

 

Посетителите се запознаха със свойствата на отделните билки, как се приготвят чай, маслен извлек и други билкови продукти. Всички посетители имаха възможност да получат информационни карти за 20 вида билки, които се срещат по Северното Черноморие, както и пресни билки, които да изсушат у дома.

 

В „Училището за билки” бяха приготвени и етикирани стъкленици със сушени билки, с които ще бъде обогатена експозицията на аптеката в Музея по история на медицината във Варна.

Коментари