Публикация

Лекувайте изгорялата на слънце кожа, за да не усложните проблема

Лекувайте изгорялата на слънце кожа, за да не усложните проблема

Неприятна червенина, болезнена и опъната кожа, която сърби – това често се случва, когато останем на слънце повече време и особено, ако преди това не сме нанесли слънцезащитен препарат.   Не е задължително да сме били на плаж, да изгорим от слънцето може и в града, докато вървим по улицата или се разхождаме в парка. Може да се случи през всеки сезон и дори, когато е облачно.

Дори и облачно време може да се получи изгаряне,

ако не се предвиди подходяща защита на кожата. огато човек се изложи на ултравиолетова светлина, кожата увеличава продукцията на пигмента меланин в епидермиса, който по принцип придава нормалния цвят на тялото. Допълнителните количества меланин имат за цел да предпазят по-дълбоките слоеве на кожата от увреждане и същевременно придават по-тъмен цвят, така желания от мнозина тен. Но този механизъм на защита е ограничен, защото количествата меланин, които всеки организъм произвежда, са определени генетично и мнозина не могат да натрупват адекватни дози.

UV лъчите преминават и през облаците и вредят

 

В този случай се получава добре познатото изгаряне. Ултравиолетовите лъчи безпрепятствено проникват през облаците. UVB  не навлизат толкова дълбоко в кожата, колкото UVA лъчите, проникват само в най-външните слоеве , но уврежданията, които причиняват, като слънчевото изгаряне, са сериозни и могат да доведат до временно удебеляване на кожата. Тези лъчи се абсорбират директно от клетъчната ДНК и могат да станат причина за кожни заболявания като актинова кератоза и рак на кожата.

Колко тежко може да е изгарянето

Слънчевите изгаряния са подредени в три степени по тежест. Най-лека е първа степен. Обикновено засегнатите участъци са леко зачервени, кожата е опъната е леко сърби. Във втора стерен червенината вече е сериозна, а сърбежът е преминал в болка. Признаците, че слънчевото изгаряне е трета степен е появата на мехури и рани по кожата. Това е сигнал, че нещата са сериозни и трябва да се потърси специализирана помощ.

Дори при лекото слънчево изгаряне трябва да се вземат незабавни мерки

„Изгорял съм, но ще ми мине“ – това е реплика, с която много хора неглижират проблема, без да вземат никакви мерки и често се стига да усложнения. Съединителната тъкан отслабва и губи еластичността си, кожата става по-чувствителна и се образуват бръчки и петна. Особено чувствителни са лицето, очите, шията. Местата, които са пострадали от изгарянето се покриват с кафяви петна и всичко това предразполага към развитие на рак на кожата.

 

Появата на мехури вече означава, че роговият епител на кожата е увреден, което води до отлепване. Мехурите се пукат и се превръщат в открити рани, които са врата за проникване на инфекции в организма.

Дори при лекото слънчево изгаряне трябва да се вземат незабавни мерки

слънчево изгаряне

Само така може да се предпази увредата на кожата в дълбочина. Има домашни лекове, към които доста пострадали прибягват, но най-сигурно е да се ползват средства, които имат едновременно успокояващ, овлажняващ и антисептичен ефект. Дермо-Кеър (Dermo-Care), който съчетава в себе си няколко вещества, с доказано успокояващ и противовъзпалителен ефект - пантенол, бизаболол (екстракт от лайка), хамамелис и млечна киселина.

 

Може да за прилага както веднага след първите признаци на слънчево изгаряне, така и в случаите, когато проблемът е по-сериозен. Не предизвиква алергични реакции и е подходящ за всички видове кога и изгаряне. Важното е да се използва без прекъсване, докато кожата се успокои.

Коментари