Публикация

„Майчин дом“ вече разполага с робот за безкръвни операции „Да Винчи“

„Майчин дом“ вече разполага с робот за безкръвни операции „Да Винчи“

В университетската АГ болница „Майчин дом“ днес беше официално открита роботозирана хирургична система „Да Винчи“ за безкръвни операции.

От апарата ще могат да се възползват пациенти от цялата страна

Стойността на апаратурата е 6 млн. лв., от които 2 млн. лв. са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. от МУ-София и 2 млн. лв. от „Майчин дом“.

 

Здравният министър Кирил Ананиев изтъкна пред журналисти, че според него не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която „Майчин дом“ вече разполага, а

роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души

В официалното си изказване здравният министър подчерта, че грижата за детското и майчино здраве е акцент в работата на правителството, доказателство за което са и действията на Министерството на здравеопазването. В тази посока е и решението да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване.

Непрекъснато се стремим да поощряваме работата и да подобряваме условията на труд в лечебните заведения, в това число и на работещите в акушеро-гинекологичните болници и отделения. Изключително важни за всички нас са както доволните пациенти, така и достойно оцененият труд на медицинските специалисти. Именно това е фокусът на моите и на екипа ми усилия, беше категоричен здравният министър.

В отговор на журналистически въпрос относно

липсващи онкомедикаменти във врачанската болница

Кирил Ананиев подчерта, че вече неколкократно са проведени срещи между МЗ и притежателите на разрешителните за употреба на въпросните лекарства. Вследствие на тези действия едната фирма вече е снабдила българския пазар с необходимите на пациентите количества и лекарствените продукти вече са налични в лечебните заведения. Разговорите продължават, с оглед трайно преодоляване на възможността от възникване на дефицити.

 

За пореден път Кирил Ананиев увери медиите и обществеността, че на родителите на починало миналата седмица от злокачествено заболяване момиченце не трябва да бъдат искани никакви пари.

Изключително неприятно изненадан съм от това, че на родителите са изпратени фактура и напомняне за плащане. Или става дума за техническа грешка, или някой е злоупотребил със служебното си положение, посочи здравният министър.

Коментари

Beселка Гаврилова