Публикация

5 ползи от ходенето

5 ползи от ходенето

Увеличава обема на белите дробове

Когато ходим, в белите ни дробове постъпва значително по-голямо количество кислород, благодарение на което те увеличават обема си. Освен другите ползи това понижава съдържанието на токсични вещества в кръвта.

Подобрява зрението

Това е научен факт. Доказано е, че ходенето е много подходящо за хората, които дълго време прекарват зад компютрите, защото очите им трябва да си отдъхнат от мониторите. При обикновена разходка, когато дишате дълбоко и равномерно, умората в очите забележимо намалява, което понижава и риска от глаукома.

 

Вижте още: Колко крачки на ден са полезни за здравето

ходенето е полезно за здравето

Бори се с депресията

Ако сте подложени на стрес и често настроението ви е лошо, вие спешно трябва да си изработите навика да се разхождате на чист въздух. Това стимулира дейността на нервните рецептори, благодарение на което се понижава изработването на хормоните на стреса.

Отстранява болките в гърба

Колкото повече ходим, толкова по-гъвкав става гръбначният ни стълб. Освен това ходенето е по-безопасно от бягането, защото гръбначният стълб не се подлага на толкова силно натоварване.

Колкото повече ходим, толкова по-гъвкав става гръбначният ни стълб

Предпазва главния мозък

Спокойното дишане при ходене с умерено темпо влияе положително върху работата на главния мозък и предпазва от деменция и болестта на Алцхаймер. Освен това ходенето помага да се подобрят когнитивните функции.

Коментари