Публикация

Д-р А. Аргиров: МЗ трябва да държи поетия курс към реформи

Д-р Аргир Аргиров, изпълнителен директор на МБАЛ „Пловдив”, коментира пред Хелт медия случващото се в здравната система.


Преди да застане начело на бившата окръжна болница, той беше заместник-директор.
Д-р Аргиров е член на УС на Районната лекарска колегия.
   
Кое е най-значимото събитие в здравеопазването от началото на мандата на ГЕРБ?
Най-значимото събитие в здравеопазването тепърва предстои.

Смятате ли, че здравната реформа направи крачка напред?
С назначаването на проф. д-р Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването се започна реформа в здравеопазването и това е крачката напред.

Вярна ли е посоката на правителството в областта на здравеопазването?
Според мен трудно някой може да каже вярна ли е посоката, след като в последното десетилетие бяха допуснати поредица от грешки, недобре обмислени решения, намеса на лобистки интереси, липсата на политическа воля, както в доболничната, така и в болничната помощ. Така че реформата в момента трябва да е всеобхватна и предстои огромна по обем работа, която трябва да се свърши.

Какви грешки бяха допуснати? Можеше ли да бъдат избегнати?
„Грешки” е силна дума, по-скоро се получи забавяне с около половин година. Важното е, че има политическа воля най-накрая да бъде направена реформата в здравеопазването.

Какви трябва да са следващите ходове на Министерството на здравеопазването?
Да държи здраво поетия курс към реформи и да не се огъва пред трудности от всякакъв род. Да се синхронизират редица закони, които да са в помощ на реформата, а не да я спъват или ограничават.

Подобри ли се диалогът между администрация, лекари и пациенти?
Не може с магическа пръчка да се подобрят нещата, след като в последните години сме свидетели на пълна загуба на ценностите, обхващаща целия социално-икономически и политически живот в страната. И докато икономическата криза все някога ще отмине, необходим е много по-голям период от време, за да се преодолеят различията в мисленето и в поведението на всички нива.

Коментари