Публикация

Последно поколение апаратура за фюжън биопсия при рак на простатата работи в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

Последно поколение апаратура за фюжън биопсия при рак на простатата работи в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна вече разполага с нова, модерна и сигурна система за прецизна диагностика на карцинома на простатата – фюжън биопсия. Апаратът е от най-новото поколение система за трансректална фюжън биопсия, при която изображението от ядрено-магнитния резонанс на пациента се наслага върху живото изображение от ехографа.

При този метод се локализира с точност мястото за биопсия на пациента при лезии на простатата

Интервенцията е бърза и щадяща за пациента и изключително прецизна за лекаря.

Новата апаратура е златният стандарт в момента в Европа и в света. Точно това целим – таргетна биопсия, при която да вземем точната лезия и прицелно да знаем мястото. Апаратурата е изключително важна за рискови пациенти, при които има показания и предишни негативни биопсии. Именно от биопсията зависи какво лечение ще предприемем, за да е ефективно.

Това обясни доц. д-р Деян Анакиевски, ръководител на Клиниката по урология във варненската университетска болница „Св. Марина“.

Новата апаратура се използва и за лапароскопски процедури, при които лезията е разположена вътре в бъбречния паренхима

Откриваме лезиите интраоперативно, най-често при карцином на бъбреците, когато правим парциални резекции, казва доц. Анакиевски.

Първите интервенции с апаратурата за фюжън биопсия, която е осигурена от МУ-Варна, вече са направени успешно в УМБАЛ „Св. Марина“.

Коментари


·
Това е бъдещето в най ранната диагностика на рака на простатната жлеза,другото е кое би ни насочило към търсенето на толкова ранни форми на карцинома-генетиката.Най интересното е че онкогените за карциноми на гърдата при жените-brca1 и brca2/заради които Анджелина Джоли си направи двустранна мастектомия профилактично,съчетано разбира се със силиконови импланти/се завишават и при карцинома на простатата при мъжете.Повишението им при жените означава риск от развитие на карцином на гърдата от 50 до 90 процента.Не зная какъв е процента при мъжете-би могло да се направи клинично проучване,но за радост развитието на карцинома на простатата е значително по бавно и затова дори в споделената статия на проф.Цветков за някои решения за тактиката на лечение в Германия при проф.Орлин Савов се говори за отлагане на оперативното лечение-тогава когато е възможно.Прилагайки фюжън биопсия ще можем да диагностицираме именно в такъв стадий,когато ще имаме комфорта да не бързаме с операцията,да дадем възможност на пациента сам да избере методиката на своето лечение,начина на неговото изпълнение/отворена,лапароскопска или роботасистирана простатектомия,или лъчетерапия-най вече брахитерапия която може да бъде напълно конкурентен метод/Не са ми известни резултати от друг модерен метод на лъчетерапия-киберножа използван доста в други свери на хирургията-например в неврохирургията и други области на онкологията,с великолепни резултати.Най голямото достижение на нашия век е достъпът
до информацията