Публикация

Някои наглед невинни промени в поведението са ясен знак за депресия

Някои наглед невинни промени в поведението са ясен знак за депресия

Депресията е един от големите проблеми на съвременния динамичен и напрегнат живот. Често тя остава незабелязана и нелекувана и последиците могат да бъдат от неприятни до страшни. Въпреки това има сигнали, които тя дава, важното е да можем да ги разпознаем и да реагираме своевременно.

Ако сте открили у вас или у ваши близки някои от следните признаци, обърнете се към специалист:

Проблеми със съня

Депресираният човек  или страда от безсъние, или иска да спи денонощно. Но даже и сънят му да продължава 10-12 часа, той не се чувства бодър и отпочинал.

хроничната умора може да е признак на депресия

Хронична умора

Тя е следствие от проблемите със съня, които водят до следващите проблеми – в работата и в личния живот. Тези два признака са тясно свързани.

Негативни емоции

Депресираният човек често изпитва негативни емоции. Дори радостни събития понякога са съпроводени от гняв, отрицание или агресия. Те може да бъдат потиснати, но в хората в депресия продължава да бушува ураган от негативни впечатления.

Раздразнителност

Често хората в депресия изпитват силно нервно напрежение. Раздразнителността им е причината да се нахвърлят върху близките си, проявявайки злоба и агресия.

апатията е сигнал за депресия

Апатия

Оотсъствието на интерес към случващото се наоколо е ясен знак за настъпило депресивно състояние. Много е трудно тези хора да се измъкнат от реалната апатия. Апатията може да предизвика нежелание да се живее, идва ред на мислите за липсата на смисъл в живота.

Отказване от любими занимания

Редом с предишния признак на депресията се появява и отказът от любимите занимания. Обичайните увлечения вече не са интересни на заболелите, те нямат нито желание, нито енергия за тях.

Редом с предишния признак на депресията се появява и отказът от любимите занимания

Промяна в апетита

Липсата на апетит е доста разпространен признак на заболяването. Когато човек е в депресия, често не иска нищо да яде. Но може да се случи и обратното – неконтролируемо преяждане, което води не само до затлъстяване, а и съсипва здравето като цяло.

 

Коментари