Публикация

Гинеколози извадиха огромна киста от корема на млада жена

Гинеколози извадиха огромна киста от корема на млада жена

Гинеколози от “УМБАЛ-Пловдив” спасиха живота на млада жена, след като я оперираха и извадиха от корема на 38-годишната пациентка огромна киста на яйчника.

Тя постъпи при нас без абсолютно никакви гинекологични оплаквания, на пръв поглед изглеждаше сякаш е бременна в 6-я месец, разказа началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Венцислав Демирев. Насочена е за консултация при специалистите от лечебното заведение от колеги, където е направила консултация, по повод друго заболяване. При прегледа открихме образуванието и обяснихме на жената, че трябва веднага да се отстрани, заяви гинекологът. Според него кистата на яйчника е много голяма с размери 15 на 20 см., но вероятно ще се окаже доброкачествена. Очаква се потвърждение от хистологичната лаборатория.

След интервенцията д-р Демирев е разговарял с пациентката, която тежи около 45 кг., и тя е споделила, че от 2 седмици забелязва корема си по-голям, но си е мислила,  че се дължи на променения хранителен режим и най-вече на консумацията на повече хляб. Не се усъмнила, че може да е бременна за втори път.

Екипът на отделението по акушерство и гинекология в “УМБАЛ-Пловдив” не е лекувал жени с кисти, с такива големи размери поне от година. „Преди 2 дни оперирахме пациентка, при която открихме формация колкото портокал, посочи д-р Демирев. - Имали сме случаи, когато сме изваждали и доста по-големи образувания, които стигаха до гръдния кош.“ Според завеждащия, причините за появата на кистите не са изяснени, най-често са хормонални.

Коментари