Публикация

Стрес инконтиненцията се лекува с безкръвни методи

Интервю с д-р Димитър Георгиев, гинеколог в ДКЦ „Асцендент”.


Д-р Георгиев, само по-възрастните дами ли имат проблем да задържат волево отиването по малка нужда?

Най-често проблемът, който в медицината се нарича инконтиненция, е свързан с възрастта, тъй като е резултат от хормонален дефицит и промени в женската полова и отделителна система. Има обаче и относително млади жени, засегнати от инконтиненция.

На какво всъщност се дължи този проблем и често ли се среща?

Инконтиненцията е два основни типа - стрес инконтиненция и императивна инконтиненция. Първата е резултат на необратими анатомични промени в женските гениталии, дължащи се на травматични раждания, вдигане на тежести, тютюнопушене. Императивната инконтиненция е следствие на функционални промени само в пикочния мехур, водещи до незадържане на урина. Има, разбира се, смесени форми, но те са относително по-рядко срещано явление.

Какво се случва, ако нещата се оставят така и не се предприеме лечение?

Инконтиненцията е инвалидизиращо заболяване, защото води до социална изолация, депресия. Това не бива да се допуска, тъй като всички форми на незадържане на урината се лекуват успешно, особено когато са установени своевременно.

Има ли възможност за пълно преодоляване на инконтиненцията при жените?

Да, категорично. Стрес инконтиненцията се лекува перфектно със съвременни безкръвни оперативни способи. Императивната форма се третира с лекарства с много висока успеваемост.

Колко време продължава лечението и могат ли жените да си го позволят?

В зависимост от състоянието между 3 и 6 месеца. Сериозни фармако-икономически изследвания показват, че това лечение предпазва и пациентката, и обществото от много по-сериозни разходи в бъдеще, когато жената се инвалидизира. Повечето лекарства са достъпни, някои от тях се реимбурсират от НЗОК.

В България прави ли се всичко в помощ на тези жени, както е в най-развитите страни?

Не за съжаление. Ние сме доста изостанали в това отношение. Не като медицински възможности, а като отношение към този проблем. Обществото и медиите са длъжници на жените с инконтиненция.

------------------------
Телефонът за записване за преглед при инконтиненция и при гинекологични проблеми е 983 94 94, ДКЦ „Асцендент”.

Коментари