Публикация

Протест във Видин срещу закриване на отделения в болницата

Протест във Видин срещу закриване на отделения в болницата

Втори ден жители на Видинска област излязоха на протест с искане да не се закриват отделения в МБАЛ „Св. Петка“. В продължение на час, пред входа на многопрофилната болница, хората казаха „не“ на предложението на здравния министър за преструктуриране на болниците в Северозападна България, за закриване и сливане на някои отделения в трите областни болници във Видин, Враца и Монтана, предаде БТА.

Една трета - около 100-ина, от медицинските специалисти във видинската болница, са готови да напуснат

в края на септември, обяви акушерката Владислава Славова.


Ръководството на лечебното заведение е получило депозирано колективно уведомително писмо.

Понеже никой не ни чу и никой не направи нищо, за да промени ситуацията, в която е изпаднала нашата болница, решихме да подадем уведомление за колективно напускане, обясни мотивите акушерката Владислава Славова.

Неврологът д-р Жанноел Иванов не отрича необходимостта от реформи. Той е категоричен, че вероятно някаква оптимизация и актуализации на отделенията и на лечебния процес трябва да има, защото нуждите на хората се променят, но в никакъв случай това не трябва да означава затваряне и унищожаване на дейности в болницата.

Има отделения, които и сега не работят добре, заради липсата на специалисти или защото не са финансово рентабилни, каза пред протестиращите д-р Борислав Милчев, член на УС на видинската болница.

Той увери хората, че

здравното заведение няма да се закрива

но ще обсъждат варианти за оптимизиране дейността на отделенията, които не работят добре. Видинската болница към момента е обявила 17 свободни работни места за лекари от различни специалности, с които не е попълнен щатът.

 

Според пациенти и медицински специалисти, ако се стигне до закриване на отделения, регионът, който е с най-застаряващо население в страната, ще бъде лишен от качествени медицински грижи.

Коментари