Публикация

6 признака, по които се познава слънчевият удар

6 признака, по които се познава слънчевият удар

Когато е лято и живакът на термометрите тръгне стремглаво нагоре, една от непосредствените опасности, които ни грози е топлинен удар. 

Важно е да знаем как да го разпознаем, защото той нарушава правилното функциониране на много органи в човешкото тяло, както и на нервната система.

Навременното разпознаване на симптомите може да предотврати усложнение на проблема, а понякога дори и да спасят живота.

Какви са признаците на топлинния удар:

Ако някой от близките ви ги проявява, вземете мерки по възможно най-бързия начин. Препоръчително е пострадалия да бъде прегледан от медицинско лице.

1. Странно поведение

При прегряване организмът се опитва да регулира и нормализира телесната температура, което води до проблеми с нервната система – несвързан говор, чувство за безпокойство, понижено настроение. Възможно е пострадалият да започне да бълнува, да получи конвулсии, затова е важно навреме да получи първа помощ.

2. Учестено дишане

Прегряването напряга сърцето и белите дробове, което води до учестено дишане - задъханост.

признаци на слънчев и топлинен удар

3. Повишена температура

Температурата на човек, получил топлинен удар, може да скочи до 40 градуса. Най-често обаче няма време да се търси термометър, затова температурата може да се установи чрез допир до местата от тялото, които не са изложени на преките слънчеви лъчи.

4. Обилно потене или не се поти въпреки топлината

Едно от усложненията при топлинния удар е, че спира отделянето на пот в следствие на дехидратация, за разлика от слънчевия удар, при който потоотделянето е запазено.

при прегряване Главоболие и световъртеж Могат да бъдат придружени с отпадналост и крампи, както и с болка в мускулите

5. Главоболие и световъртеж

Могат да бъдат придружени с отпадналост и крампи, както и с болка в мускулите. Виенето на свят, замайването са следствие от слънчевия удар.

6. Гадене и болки в стомаха

Това е опасна последица от прегряването, защото при ненавременна помощ може да се получат увреждания в лигавицата на стомаха.

 

Важно е да се знае, че подобни състояния не са безобидни и може да се стигне до спиране на дишането, припадък и дори фатален изход.

първа помощ при слънчев удар

Първа помощ при слънчев и топлинен удар

Когато има съмнения пострадалият трябва незабавно да бъде пренесен на хладно, сенчесто и проветриво място и да се постави в полуседнало положение.

Дрехите трябва да се разхлабят, да бъде разкопчан. За да се отнеме от температурата, трябва да бъде напръскан с вода и на главата да се постави студен компрес. Мокри кърпи се поставят и на гърдите, корема и гърба на пострадалия и му се дава да пие студена вода.

Първата помощ при топлинен или слънчев удар трябва да се окаже бързо

Ако пострадалия е в състояние да приема течности, му се дава обилно да пие охладени и подсладени напитки.

Ако състоянието е тежко и има загуба на съзнание и спиране на дишането и сърдечната дейност, се прави изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж.

 

Пострадалият от прегряване се транспортира в лежащо състояние до медицинско заведение. Най-тежките поражения са кома, депресия на всички жизненоважни функции, но уточни, че ако бъде охладен навреме, човек възвръща нормалния си тонус след 4 до 5 часа. 

 

Коментари

Георги Влайков
10 юли 2019 21:11

Полезни съвети

Благодаря за съветите