Публикация

При пътуване в чужбина е добре да се ваксинираме

Д-р Надежда Владимирова, завеждаща секция „Епидемиология” към Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю за Хелт медия.



Д-р Владимирова, какво трябва да знаят хората, които ще пътуват в балканските страни? Какво би могло да застраши  здравето им?
Фактически нищо по-различно, отколкото у нас, освен ако в дадена страна няма специфична за момента епидемична обстановка, както е в момента в България с епидемията от морбили. Или от заушка в Македония.

В подобни случаи на неимунизирани или неболедували пътуващи се препоръчва поне 1 месец по-рано да се имунизират срещу заболяването, за да влязат „защитени” в съответната страна.

Специфичните ваксинации се определят изцяло от епидемичната обстановка в съответната страна.
Друго, което трябва да се има предвид, е ваксинацията срещу тетанус и дифтерия. Тя е включена в задължителния имунизационен календар. Прави се на всеки 10 години, но с  напредването на възрастта все по-малка част от хората се явяват за имунизация.

Трябва обаче да се знае, че за Балканския регион е характерно разпространението на вирусни хепатити – вирусен хепатит А и вирусен хепатит Б. Това са доста типични за региона инфекции и за всеки гражданин на България би било от полза да се имунизира, ако не е боледувал от хепатит А или Б.

Какво трябва да знаят хората за ваксините срещу хепатит?
Добре е да се има предвид, че имунизацията срещу хепатит А се прави с 2 дози ваксина, а само срещу хепатит Б – с три дози. Има и комбинирана ваксина срещу хепатит А и Б, която е много удобна, защото се правят само 3 инжекции, докато ако се имунизирате поотделно за хепатит А и за хепатит Б, ще имате пет инжекции. Тя е и финансово е по-изгодна. Силно препоръчителна е за млади хора. Родените от 1992 г. насам са рутинно имунизирани срещу хепатит Б – това са децата и младежите до 18 години  включително. На лицата до 18-годишна възраст, може да се  направи имунизация срещу хепатит А, ако, разбира се, не са вече ваксинирани.

Има активни родители, които преценяват, че когато детето отиде на детска градина, е добре да е имунизирано срещу хепатит А, защото контролът върху хигиената е труден, когато са събрани много деца на едно място.

Накратко – имунизация срещу хепатит А за малките деца и комбинирана ваксина за лицата над 18-годишна възраст.   

Всъщност тези заболявания, за които говорим, са разпространени по цял свят и ваксинациите са препоръчани не само при пътувания в региона, но и навсякъде по света, особено в Азия и Африка. Хората отиват не само на конгрес или съвещание, но и на плажа, по планините. Понякога пътуват дълбоко в провинциите, без да разполагат дори с най-елементарни хигиенни условия.

Какви са специфичните рискове в Азия, Африка, Южна Америка?
Специално за Африка има специфичен риск в екваториалната част. Това е ендемична област за разпространението на една вирусна инфекция – жълта треска. За нейната профилактика имунизациите са абсолютно задължителни. Световната здравна организация изисква тези имунизации.

Така че всички, които пътуват в Централна Африка, а също и в част от страните на Южна Америка – Бразилия, Колумбия, Венецуела, Еквадор, е необходимо да се ваксинират. Трябва да се има предвид, че една такава имунизация трябва да се направи поне 10  дни преди пътуването, за да може човекът да влезе в страната с вече изграден имунитет.

Разполагате ли с достатъчни наличности от ваксините, за които  стана дума?
Да. Националният център по заразни и паразитни болести разполага с всичко, което е регистрирано в страната и е внесено. 

Коментари