Публикация

Тихите признаци на тежкото слънчево изгаряне

Тихите признаци на тежкото слънчево изгаряне

През топлите месеци прекарваме много време, изложени на слънце и топлина, като не е задължително да бъдем на плаж или сред природата, за да почувстваме негативния ефект на горещините. Ефектът от слънчево "предозиране" може да се прояви и часове, след като вече сме засегнати, а изгарянето да се окаже доста по-сериозно, отколкото предполагаме.

Често тази опасност е неглижирана, особено когато се намираме в градска среда. Но дори и тогава има части от тялото, на които кожата е изложена на директно слънчево греене и са в опасност.

 

Слънчевото изгаряне може да направи много повече от това да промени цвета и чувствителността на кожата, то буквално може да  разболее. 

 

Ето и сигурните признаци, че изгарянето от слънчевите лъчи не е никак безобидно и трябва да бъдат взети незабавни адекватни мерки:

Чувство, че се разболявате от грип

Чувство, че се разболявате от грип

Лятото не е точно сезон на грипа, така че ако след дълъг ден прекаран слънце, се чувствате подути, отпаднали или имате други грипоподобни симптоми, те вероятно са сигнал за слънчево изгаряне.  Някои специалисти са въвели термин за много тежко слънчево изгаряне и го наричат "слънчево отравяне", което ясно сочи колко е опасно. 

Когато кожата е увредена от ултравиолетовите лъчи, тя освобождава химикали, които предизвикват отговор на имунната система и ви карат да се чувствате ужасно, все едно сте болни от грип,

казва д-р Джон Антъни, дерматолог в клиника Кливланд, цитиран от Reader's Digest. 

Усещате кожата си чужда

Усещане като за допир с бодлива тел при всяко докосване на дрехите върху кожата. Това е сигурен признак, че не просто сте загоряли, а че сте изгоряли и то сериозно. Нанесете успокояващо алое, вземете хладен душ, нанесете студени компреси и спрей за изгаряне, за да спрете възпалението и да облекчите болката.

усещането за слабост и замаяност може да е признак на слънчево изгаряне

Слабост и замаяност

Тежест в главата, главоболие,  гадене или повръщане - това най-малкото е ясен признак на прегряване.

Много от тези симптоми на отравяне от слънцето могат да бъдат причинени от комбинация от прекалено много слънце и дехидратация,

 казва д-р Антъни. Със сигурност, ако имате тези признаци и сте били директно изложени на слънчево греене, то топлинният удар е придружен с изгаряне на кожата.

Имате треска

Треската е сигнал, че нещо не е наред с тялото ви. Ако температурата ви се покачи, след като сте се излагали на слънце и топлина, потърсете консултация от специалист. Почти сигурно е, че се касае за слънчево изгаряне и прегряване.

По кожата ви се появяват мехури Те означават, че със сигурност изгарянето е сериозно и сте в риск от бактериална инфекция

По кожата ви се появяват мехури

Те означават, че изгарянето е сериозно и сте в риск от бактериална инфекция, тъй като след спукване мехурите се превръщат в отворени рани.

Веднага нанесете противовъзпалително средство и стойте настрана от слънцето, докато не се излекуват напълно.  Непременно потърсете и консултация с лекар, за да се уверите, че пораженията са овладяни.

 

Дермо-Кеър (Dermo-Care) e спрей-пяна с успокояващ и противовъзпалителен ефект, който действа бързо и ефективно още при първи признаци на изгаряне. Поради съдържанието на лайковия екстракт хидратацията е почти мигновена. Ефективната му комбинация именно от бизаболол (екстракт от лайка), пантенол, хамамелис и млечна киселина, веднага облекчава кожата.  Пантенолът от своя страна спомага задържането на влагата, докато хамамелисът спира възпалението и спомага терапевтичното действие дори в случаите, когато вече има оформени рани. Именно тази комбинация успешно възстановява нарушения дерма слой и спира прогресирането на проблема.

Първа грижа при слънчево изгаряне - Dermo Care

Коментари