Публикация

Масаж, компреси и билки помагат на бебето при колики

Масаж, компреси и билки помагат на бебето при колики

Интервю с д-р Грациела Илиева – ОПЛ педиатър в МЦ Младост, гр. Варна

 

Д-р Илиева, какво причинява „бебешките колики“ и кога се появяват?

 

Точните причини все още не са известни – предполага се, че някои от факторите са:

 

  • неразвитата храносмилателна система на новороденото дете;
  • неразвитата нервна система;
  • образуване на газове в червата, поглъщане на въздух при хранене;
  • трудности при усвояването на лактозата в кърмата и др.

Това е един от най-честите проблеми в първите месеци от живота на детето. Коликите се появяват след 2-рата седмица след раждането и продължават до 3-4 месец. По-силно изразени са при една трета от децата, като няма значение дали храненето е на кърма или изкуствени млека, като само при недоносените новородени се появяват в по-късен етап.

 

Какви са симптомите?

 

Бебето започва да плаче без видима причина, присвива крачета към коремчето, отделя по-голямо количество газове, има трудности при изхождане. Това може да продължи няколко часа на ден и родителите започват да се тревожат прекалено много.

 

 

Какво ще препоръчате като поведение и лечение?

 

Най-важно е родителите да запазят спокойствие в такава ситуация, особено ако детето е първо в семейството и не са сблъсквали с това преди. Това, което препоръчвам, е при кърмене детето неколкократно да се изправи, за да може да се оригне и да отдели погълнатия въздух. Така той няма да се събира и тежи на стомахчето и червата. Добре е да се направи също така масаж на коремчето. Може и да сложи компрес от леко затоплена кърпа на корема с температура около 30-40 градуса.

 

Препоръчвам също и консултация с педиатър когато бебето плаче прекалено дълго време, пищи, коремчето стане твърдо или се появят повръщане и разстройство, тъй като може да се касае и за друга причина.

 

Има ли лекарства, които помагат?

 

Лекарства при колики

Лекарства в този случай не са необходими, тъй като не става въпрос за заболяване от медицинска гледна точка. Това, което препоръчвам на пациентите си е един билков препарат – Санколик. Предимството на продукта е, че е безвреден, съдържа стандартизиран есктракт от билки, които облекчават симптомите при колики:

 

  • Масло от копър – известно е със своята способност да разгради образувалите се газове и да стимулира храносмилането, като по този начин подпомага нормалното функциониране на храносмилателната система.
  • Масло от анасон - извлича се от сушени плодове на растението анасон. Подпомага и стимулира храносмилането.
  • Масло от мента - извлича се от цялото растение и има много добър ефект върху храносмилателната система.
  • Глицерин - подпомага придвижването на стомашното и чревното съдържимо. Допринася за естествения процес на дефекацията.

 

 

Всички съставки в Sancolic са внимателно подбрани и имат сертификати за анализ, удостоверяващи тяхното качество и ефективност. Всички те са известни от векове със своя положителен ефект върху храносмилането. Пробиотиците също помагат в случая и могат да се приемат едновременно със Санколик.

Коментари