Публикация

Какви мерки ще приеме държавата в борбата с рака?

В Европа ракът се диагностицира бързо с високотехнологична апаратура...


Националната стратегия на България е да се занимава с раковите заболявания. Това и ние представихме на Европейската комисия, от която очакваме значителна помощ, с която да успеем да обзаведем 12-13 болници с високотехнологична апаратура, за да можем да се справим с раковите заболявания, които са национален проблем.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова.

По думите й тези заболявания у нас се диагностицират късно, което се дължи на липсата на апаратура, докато в Европа не е така.
 
Проф. Борисова каза, че около 140 млн. ще бъдат дадени от ЕК. С европейски средства в страната ще бъдат направени и два терапевтични центъра, както и два или три центъра за лъчелечение. „В момента техниката ни е остаряла. Ракът не чака да се ремонтира техниката”, категорична е тя.

„Трябва да имаме отлично оборудване, за да се грижим адекватно за нашите пациенти”, посочи здравният министър пред Би Ти Ви.

„Системата ни е болна, нашето здравеопазване е тежко болно и трябва да се намери лечение. Бих се спряла на правата, но и на задълженията на пациента, например да съдейства на лекуващите лекари за своевременно провеждане на изследванията и на лечението.

Ние сме свидетели например на отказ от лечение на пациента – например диализата. Отива си вкъщи и като се влоши, връща се обратно, но в далеч по-тежко състояние. Това са примери от ежедневието. Случвало се е и близките му да го доведат в кома дори”, посочи проф. Борисова.

Според нея методиката на обществените поръчки за лекарствата трябва да се промени.

„90% от поръчките се провалиха поради редица технически причини. Трябва да се смени Законът за обществените поръчки. Така трябва да се състои търгът, че нашите пациенти да не страдат от някоя клауза, заради която например да не можем да снабдим болните с техните лекарства”, пояси проф. Борисова.

Тя допълни, че е необходимо да се проявява по-голямо уважение към лекарското съсловие.

„В страната има 198 центъра за спешна медицинска помощ. Линейки има, лекари няма. Това е тежкият проблем, лекарите напускат страната ни, защото не се чувстват удовлетворени от работата си, не се чувстват уважавани от обществото, а и от медиите”, каза още здравният министър.

„В момента ние имаме едно минимално осигуряване и във всички случаи на нас ни трябват и допълнителни осигурявания. На нас ни трябва втори, доброволен осигурителен стълб. Това е нещото, върху което се мисли, работи. Най-вероятно следващата година по този въпрос ще отидем много напред”, каза още министър Борисова.

Тя отбеляза, че предлага да има втори стълб за здравно осигуряване и той да бъде доброволен. „Така е в цял свят”, посочи още проф. Борисова.

Коментари