Публикация

Профилактиката е въпрос на самоуважение

Интервю с доц. Божидар Финков, ръководител на Клиниката по кардиология в Университетската болница „Св. Анна” и национален консултант по инвазивна кардиология.


Доц. Финков, разбраха ли повечето хора, че здравето им зависи до голяма степен от собственото им поведение и начин на живот?

Проблемът вече не е толкова в знанието, а във волята да се спазва определен хранителен и двигателен режим и изобщо здравословен живот. Защото, като изключим някои генетични фактори, средата, начинът на живот доказано и сериозно влияят върху риска от заболяване и конкретно върху сърдечно-съдовата система. Повечето хора знаят това, но не правят усилия за корекция на нездравословните си навици.

Как си го обяснявате?

Тук въздейства един психологически феномен от типа „На мен такова нещо не може да ми се случи”. Просто съзнанието ни се опитва да отхвърли мисълта за някакви здравословни неблагополучия. Защото повечето сърдечно-съдови заболявания имат един дълъг период, в който хората нямат оплаквания и се чувстват добре. В този период на пациентите не им се вярва, че високото кръвно налягане, високият холестерол, наднорменото тегло и другите рискови фактори ще им причинят един ден сериозни проблеми.

Много от болните, с които разговарям, не се впечатляват, когато им кажа, че ако не си променят живота, рискуват да бъдат по-кратко на този свят. По-скоро влияние има опасението за влошено качество на живота при неспазване на лекарските препоръки. Т.е. опасението е не „колко”, а „как” ще живея. И това действително е много важно.

Ако един човек е млад или на средна възраст, има ли нужда да си прави някакви профилактични прегледи, свързани със сърцето?

Цивилизованият начин на живот изисква да се правят профилактични прегледи. За съжаление все не може да се намери реален механизъм това да се случва. Но здравите хора, дори и да нямат никакви оплаквания, трябва поне веднъж годишно да си измерват кръвното налягане.

Много от нашите пациенти идват с усложнения от хипертония, а дори не знаят, че налягането им е било повишено с години. Те реагират бурно и казват, че никога не са имали високо кръвно, но на въпроса кога са го мерили отговарят „никога”.

Освен това е добре да се правят още преди 40-годишната възраст периодични изследвания на холестерола и триглицеридите, хемоглобина, кръвната захар, пикочната киселина. Тук говоря за профилактиката в моята област.

Тези неща са въпрос на самоуважение, да не говорим, че по света никой няма да ти направи здравна осигуровка или застраховка, ако ти не се явяваш на профилактичните прегледи.

Какви са тези млади хора, буквално момчета, които получават инфаркти?

Това често са хора с тежки и нелекувани навреме промени в мастния кръвен профил. И тъй като вече стана дума, че холестеролът не боли, инфарктът им идва като гръм от ясно небе. Опитните лекари обаче усещат пациентите, независимо от възрастта, които имат висок сърдечно-съдов риск.

Трудно ли е да се убеди един млад и чувстващ се здрав млад човек, че трябва да пие дълго време хапчета, ако има хипертония или висок холестерол?

Много е трудно, защото някои го приемат като лична обида. В нашия географски регион лекарствата се възприемат като атрибут на възрастните хора, като белег за слабост, за излизане от активния живот. А това е напълно измамно. Точно лекарствата, когато са оправдано изписани, могат да запазят човека здрав и активен.

Сигурно го има притеснението, че лекарството ти пречи да пийнеш алкохол или вреди на потентността...

Зависи какво означава „да пийнеш”. Лечението на хипертонията не пречи да изпиеш чаша вино или малка ракия. А ако става въпрос за наливане, то вреди и на тези, които не пият никакви медикаменти. По отношение на сексуалната активност има някои препарати от групата на бета-блокерите, които могат да повлияят, но винаги има и алтернативни групи медикаменти.

Съвременният лекар винаги ще се съобрази с притесненията на пациента и ще даде терапия, която няма да попречи на живота му. Всяко лекарство има описани някакви странични ефекти, но те са стократно по-малки  в сравнение с ползата от лечението. Отказването от преглед и лечение при сърдечно-съдовите заболявания със сигурност с течение на времето ще влоши здравето и ще застраши живота. 

Коментари