Публикация

Лекари подкрепят „Капачки за бъдеще“ в кампанията за нова апаратура в болниците

Лекари подкрепят „Капачки за бъдеще“ в кампанията за нова апаратура в болниците

Близо 300 лекари вече подкрепиха усилията на кампанията "Капачки за бъдеще" да осигури нова апаратура и консумативи за най-нуждаещите се лечебни заведения в страната. Те се включиха активно в дискусията, организирана от гражданското обединение в CredoWeb, а част от тях попълниха и анкетата, където посочиха конкретните нужди на лечебните заведения, в които работят. Тя се модерира от младия анестезиолог д-р Георги Ангелов и от Лазар Радков, инициатор на „Капачки за бъдеще“.  

„Знаем, че това е ангажимент на Министерството на здравеопазването и общините, но обществената енергия и инициатива трябва да се използва, за да се решават своевременно проблемите. Убедени сме, че през XXI в. не трябва да има български пациент, който да бъде лишен от адекватна помощ заради морално остаряла или амортизирана апаратура или липса на медицински консумативи от първа необходимост“, заявиха те.

Повечето от лекарите реагират професионално и дават ясен знак, че в името на пациентите гражданската им отговорност трябва да надделее над удобното „Има кой да се мисли за тези неща.“

 

Ето и някои от споделените мнения:

 

Д-р Адил Кадъм: В болницата по детски болести се нуждаем от скенер (апарат за компютърна томография), веноскоп, инфузомати и перфузори, нов ендоскоп за гастроентерология, индивидуални пациентски монитори, устройства за 24-часово проследяване на кръвната захар и какво ли още не. Надяваме се и се радваме на всякаква помощ. Знаем, че е ангажимент на държавата, но нямаме време за подобна "принципност" и "гордост", защото пациентите ни разполагат с малко време.

 

Д-р Невин Садъкова: УНГ отделението в Кърджалийската болница има голяма нужда от ендоскопски апарат, който би спестил на много пациенти ненужното пътуване до Пловдив и Стара Загора. Струва около 20 000 лв. Лекарите в отделението биха били удовлетворени, ако получат такъв апарат, много нужен за нашия регион.

 

Д-р Елеонора Димитрова: В Детско отделение в Шумен се нуждаем от веноскоп, перфузори, сонда за ехограф за коремна ехография, пулсоксиметри и монитори. Надяваме се на подкрепа за подобряване на грижите за нашите деца. Благородна инициатива в помощ на децата.

 

Д-р Чавдар Чобанов: Веноскопи за всички отделения и лаборатории, само че не от капачки, а от МЗ!!! Възхитен съм от вашата идея и от това, което сте направили за малките общински болници, но смятам, че държавата абдикира от всички обществени задължения, не само от здравеопазването!

 

Дискусията продължава. Включете се!

 

Попълнете и анкетата към нея, което ще улесни селекцията на най-нуждаещите се болници.

 

 

 

Коментари