Публикация

Провежда се национална среща по ехокардиография

Провежда се национална среща по ехокардиография

Нови протоколи и гайдлайни за сърдечносъдова диагностика се обсъждат от специалистите по време на Третата национална среща по ехокардиография. Тя се провежда от 4 до 6 юли в Правец.

 

Председателят на организационния комитет доц. Красимира Христова отбеляза, че коментираните от кардиолозите новости са по отношение на стрес-ехокардиографията и приложението на 3D трансезофагеалната ехокардиография. Някои от презентациите са свързани не само с ехокарадиографската диагностика, но и с използването на ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография.

Как се прилагат новостите в България?

Според доц. Христова прилагането на новостите в България е свързано най-вече с покупателните възможности на болниците, медицинските центрове и кардиолозите с частни кабинети. По думите й, през последните години всички университетски лечебни заведения са успели да се снабдят с най-новата апаратура. Това позволява качеството на образната диагностика в страната да бъде на много високо ниво, добави тя.

 

Тази година гости на конгреса са някои от най-изявените специалисти от Италия, Хърватска и Португалия. Значително е присъствието на млади лекари от България с интерес към неинвазивната диагностика. За тях организаторите са осигурили практически обучения по време на форума.

Коментари

Анонимен
8 юли 2019 15:49

време е тези среши да се провеждат и в слънчев бряг където кмета на града бургас се зарече и отрече ,че ще се развива конгресен туризъм в хотелите . така и Бургас който е изостанал в ехокардиографията с новите методи поради липса на апарати  в повечето болници и дкц  от висок клас