Публикация

Опасни хранителни добавки и кафе на пазара

Хранителни добавки и кафе, предлагани на пазара в някои страни-членки на ЕС, както и чрез интернет, съдържат неразрешени субстанции и крият риск за здравето, предупреди Министерството на здравеопазването.


Сигналът за продуктите е постъпил по системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз.

Сред вредните продукти е хранителна добавка под формата на блистер от 5 капсули по 535 мг с наименование „IL QUINTO ELEMENTO”. Продуктът е произведен в САЩ от фирма „BODY BASIC”. Предлага се в търговската мрежа в Италия, през Испания. При извършен лабораторен анализ в добавката е установена неразрешена субстанция sildenafil. Тя влиза в състава на лекарствени продукти като „Viagra”, „Revatio” и др. и може да бъде опасна за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Опасни са и добавките „Dragon Power”, „Golden Night”, „Hard Night”, „Satibo Alternative”, „Capsule”, „UP” от растителен произход, внос от Китай, предлагани в търговската мрежа в Унгария. При лабораторен анализ в тях е установена неразрешени лекарствени субстанции sildenafil и tadalafil.

Сред опасните стоки са още:
 - Инстантно кафе „Magic Power Coffee”, предлагано на пазара в САЩ. Американската администрация по храни и лекарства (FDA) предупреждава, че продуктът се предлага като хранителна добавка за повишаване на сексуалността, съдържа активна химична съставка (hydroxythiohomosildenafil), която може опасно да понижи кръвното налягане.

Продуктът се рекламира за продажба чрез Интернет на английски, испански и немски език.

- Инстантно кафе „Sta-maxcofee”, предлагано в търговската мрежа в Белгия, с произход Хонг Конг, съдържащо неразрешена субстанция sildenafil.

Министерството на здравеопазването съобщава още, че липсва информация за разпространение на продуктите на територията на страната. То призовава потребителите да не закупуват и да не консумират посочените храни, тъй като те могат да увредят тяхното здраве.

Списък на сайтовете, от които се продават хранителните добавки, е публикуван на интернет страницата на МЗ.

Коментари